Locatie bepaalt de huurprijs van een studentenkot
Nog op zoek naar een kot? Dan zal je je mogen reppen. Wie er niet als de kippen bij is om een studentenkot te huren, zal zich moeten tevreden stellen met de overblijvertjes. En dat zijn vaak de kleinste, lelijkste of de duurste koten ... Maar wat is duur vandaag de dag? Dat blijkt enorm te verschillen van stad tot stad. De Standaard deed vorig jaar een rondvraag waaruit we graag enkele huurprijzen citeren.De prijzen per studentenstad
Brussel
In onze hoofdstad worden zo’n 400 studentenkoten beheerd door Brik, de servicedesk voor studenten die het Nederlandstalig onderwijs wil versterken. Bij Brik bedraagt de gemiddelde huurprijs zo’n 400 euro per maand. Voor een studio met eigen douche en een keukentje moet je rekenen op 500 euro.
Gent
In de Arteveldestad liggen de huurprijzen wat lager. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde maandhuur voor een standaardkamer die opgenomen is in het bestand ‘Kotatgent’ 336 euro. Voor een studio was dat 464 euro. Koten die verhuurd worden door immokantoren zijn een stuk duurder. Zulke studentenkamers schommelen rond de 400 euro.
Leuven
In tegenstelling tot enkele jaren geleden, zijn de huurprijzen voor studentenkoten in Leuven tegenwoordig erg redelijk. Een standaardkamer komt gemiddeld op 344 euro per maand en een studio op 450 euro. Let wel: in veel gevallen moet je in Leuven een twaalfmaandencontract tekenen.
Hasselt
In de Hoofdstad van de Smaak is een studentenkot het goedkoopst. Een gewoon kot kostte er vorig academiejaar maar 250 euro en een studio 370 euro. Toch is dat iets duurder dan vroeger, toen een studentenkamer nog niet verplicht minimum twaalf vierkante meter moest zijn, maar slechts acht.
Antwerpen
In de Koekenstad betaalde een student vorig jaar 320 euro voor een kamer en 400 euro voor een studio.
Let op als je een studentenkot huurt
Toch zegt de huurprijs voor een studentenkamer niet alles. Wie de prijzen echt wil vergelijken, moet ook nagaan of de kosten voor bijvoorbeeld elektriciteit, internet en verwarming al dan niet in de huurprijs zijn inbegrepen. Let ook op of je een twaalfmaanden- of een tienmaandencontract tekent.Wie het financieel moeilijk heeft, kan in aanmerking komen voor een huurtoelage. Krijg je een huurtoelage, dan heb je bovendien vaak ook voorrang op kamers, studio’s en flats die de universiteiten zelf aanbieden.