Voordelen
- Het is sneller dan opladen via het stopcontact.
- Het is veiliger omdat je geen kans loopt op de overbelasting van je stopcontacten.
- Het is goedkoper om eigen stroom te gebruiken in plaats van de stroom van openbare laadpunten.
- Het zorgt voor meer comfort en tijdsbesparing, want je hoeft niet langer te wachten als je auto ergens aan het opladen is.
Maar wat houdt zo’n installatie van een laadpaal juist in? En wat kost het je?
Soorten laadpalen
1-fase
Bij deze laadpaal gaat de stroom door twee draden. Hierdoor heeft de eenfasige laadpaal een langer laadvermogen, wat ook zorgt voor een langere oplaadtijd. Het werkt, zoals de naam zegt, op een 1-fase aansluiting dus je kan het in elke meterkast bevestigen.Het grote nadeel is dat je elektriciteitsnetwerk overbelast kan raken. Je kan dit verhelpen door je lager af te zekeren of te kiezen voor de Dynamic Load Balancing optie. Deze slimme optie past zich aan aan je energieverbruik: wanneer je veel vebruikt zal je auto trager opladen. ’s Nachts daarentegen zal het er voor zorgen dat je wagen sneller opgeladen wordt.
3-fase
Als je auto compatibel is met een driefasige laadpaal, dan maak je hier best gebruik van. Het grote voordeel is dat het drie keer zo snel kan opladen. Kijk dus zeker goed na wat het laadvermogen van je (toekomstige) auto is. Hou er rekening mee dat er waarschijnlijk geen 3-fase aansluiting in je meterkast aanwezig is. Deze zal moeten worden aangelegd door een elektricien.Prijs
Er zijn veel factoren die invloed hebben op de uiteindelijke prijs van een elektrische laadpaal. Denk aan de verplaatsingskosten, welke type paal, extra opties zoals de verbinding met je smartphone, … Reken tussen de 500 en 1500 euro, inclusief installatiekosten.Van de soort laadkabel zal de prijs ook afhankelijk zijn: vast, los of een snellader. Een vaste kabel is praktisch, want je zal nooit moeten knoeien met losse kabels. Een losse kabel zal ook iets duurder zijn, rond de 500 en 3000 euro. De snellader is veruit de duurste, door zijn enorm snelle laadtijd. In slechts een halfuurtje zal je lege batterij weer volledig opgeladen zijn. Dit telt dan door in de prijs: reken op gemiddeld 3400 euro voor een snellader.
Als je je lader aansluit op een standaard stopcontact ben je het goedkoopst af. Dit heet een mobiele laadpaal en maakt gebruik van een tussenstuk om aan te sluiten op je stopcontact. Zo’n tussenstuk kost tussen de 400 en 700 euro.
Vergeet niet dat er ook kosten van een verplichte keuring aan vasthangen. Hier leg je zon 150 à 200 euro voor neer. Het kan ook voorvallen dat er aanpassingen moeten gebeuren aan je elektriciteitsnetwerk vooraleer er een laadpaal op aangesloten kan worden. De kosten hiervoor zijn zeer uiteenlopend: tussen de 150 en 1200 euro.
Belastingsvermindering
Om het gebruik van elektrische auto’s verder aan te moedigen, helpt de overheid een handje bij de financiering van een laadpaal. Tot eind 2022 heb je recht op een belastingsvermindering van 15 tot 45 % voor de uitgaven van de aankoop, plaatsing of keuring van een laadstation. Zo heb je toch een financieel voordeel. Er moet wel aan enkele voorwaarden worden voldaan. Het moet onder andere gaan om een laadstation in of in de onmiddellijke nabijheid van je woning én het moet groene stroom gebruiken. Als je van dit voordeel wil genieten, lees dan zeker de voorwaarden zodat je laadpaal hier perfect aan kan voldoen.Logischerwijs hebben bedrijven hier ook een gewin in, want alle bedrijfswagens zullen ook elektrisch worden. Bij ondernemingen wordt de investering voor minstens 100% fiscaal aftrekbaar en je kan het versneld afschrijven.
Zoals je ziet zijn er een aantal belangrijke aspecten waar rekening mee gehouden moet worden als je een laadpaal wil aanschaffen bij je thuis. Vertrouw daarom op een installateur van laadpalen via TrustUp.be. Deze kan je niet enkel helpen bij de installatie, maar ook bij het maken van de juiste keuze. Hij kan naar je wensen en verwachtingen luisteren en zo de beste laadpaal voor je aanraden.