Wanneer is een perceel tuingrond en wanneer is het bouwgrond?
Voor je je tuingrond verkoopt, moet je eerst nagaan of het toch geen bouwgrond is: bouwgrond is immers veel meer waard en kan je dus aan een hogere prijs verkopen. Grond die aan de straatkant ligt is meestal bouwgrond, terwijl de grond die achter de woning ligt meestal tuingrond is. De bestemming van grond beslis je echter niet zelf, dit is afhankelijk van de inkleuring op het gewestplan. We raden je dan ook aan om even op het gemeentehuis langs te gaan, zodat je zeker bent dat je geen bouwgrond verkoopt als tuingrond.Hoeveel kost een stuk tuingrond?
De helft van de prijs van bouwgrond per vierkante meter geldt als goede richtlijn voor de prijs van tuingrond. Is de bouwgrond in jouw regio bijvoorbeeld 50 euro per vierkante meter waard, dan is 25 euro per vierkante meter voor tuingrond een goede richtprijs. Toch hangt deze prijs nog van tal van andere factoren af:- Hoe graag wil de koper het stuk grond kopen en hoe graag wil de verkoper ervan af? Grond stijgt na verloop van tijd in waarde, dus een verkoper die geen geld nodig heeft zal waarschijnlijk een hoge prijs vragen.
- Hoe zit de situatie voor de koper in elkaar? Als de tuingrond een serieuze meerwaarde met zich meebrengt (denk aan een stuk tuingrond van 200 m² op een bouwgrond van 50 m²), kan de verkoper meer vragen.
- Hoe zit de situatie voor de verkoper in elkaar? Hoe groter het effect van de verkoop op de waarde van de grond van de verkoper, hoe meer hij zal vragen.
Om je er van te vergewissen dat je een goede koop of verkoop van de tuingrond doet, ga je dus best even langs bij de notaris. Die zal je een gedetailleerd en eerlijk antwoord kunnen geven.