In een arrest van 2 september 2020 oordeelt het Hof van Beroep van Antwerpen dat Immoscoop (en de makelaars die Immoscoop oprichtten) zich schuldig maakte aan verboden kartelpraktijken. Daarmee bevestigt het Hof een eerdere uitspraak van de Antwerpse ondernemingsrechtbank van 2 oktober 2019.
Afspraken rond Immoscoop illegaal
Al in juni 2019 stapte Immoweb naar de rechter om een uitspraak te vragen over de praktijken van Immoscoop die volgens Immoweb verboden zijn door de wet op de marktpraktijken en de mededingingsregels.In een « Immoscoop Charter » verbonden Immoscoop-makelaars zich ertoe om vastgoed niet langer te adverteren op zoekertjessites behalve dan op Immoscoop zelf, en dat voor minstens één maand (in juni 2019 werd dat verlengd tot meerdere maanden). Pas als een onroerend goed na die periode nog niet verkocht was, mocht het eventueel op andere zoekertjessites geadverteerd worden.
Immoweb oordeelde dat deze afspraak schade toebrengt aan consumenten die hun huis (of ander vastgoed) willen verkopen. Immers, de keuze van een makelaar hoe en waar de goederen in zijn portefeuille te adverteren wordt niet gemaakt in het belang van de verkoper van het goed. De afspraak schakelt de concurrentie tussen makelaars uit en houdt in dat vastgoed enkel nog op Immoscoop mag worden geplaatst.
Valentin Cogels, CEO Immoweb:
Zowel de ondernemingsrechtbank als het Hof van Beroep geven Immoweb gelijk. De rechters stellen vast dat de praktijken van Immoscoop de advertentiemarkt effectief verstoren, bevestigen dat die praktijken een inbreuk uitmaken op de mededingingsregels en leggen een verbod op aan Immoscoop en de bij Immoscoop aangesloten makelaars om het kartel verder te zetten.
Het « Immoscoop Charter » was duidelijk een manier om immobiliënsites zoals Immoweb, Immovlan of Zimmo, uit de woningmarkt te verdrijven.
Valentin Cogels, CEO Immoweb:
Valentin Cogels, CEO van Immoweb, wijst er op dat slechts een fractie van de makelaars betrokken zijn bij deze illegale activiteiten en dat weinigen van hen zich echt bewust waren van het illegaal karakter.
Dwangsommen
Gezien de ernst van de inbreuken, spraken de rechters ook dwangsommen uit ten aanzien van Immoscoop en de betrokken makelaars. Als de verboden praktijken toch zouden worden verdergezet, kunnen de betrokken partijen worden veroordeeld tot dwangsommen ten belope van 7500 EUR per maand en per inbreuk.Valentin Cogels, CEO Immoweb: