Verbouwen

Houd je dak gezond: 8 tips voor een langere levensduur

Houd je dak gezond: 8 tips voor een langere levensduur
Kijken we naar de basis van je woning, dan is je dak een meer dan belangrijk onderdeel. Een dak boven je hoofd is namelijk letterlijk en figuurlijk van belang om je te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden, zoals kou en nattigheid. Daarbij kan een goed onderhouden dak de levensduur van je huis verlengen.

De vraag is alleen: hoe zorg je ervoor dat je je dak gezond houdt? Je kunt bijvoorbeeld een gratis dakinspectie laten uitvoeren om te kijken hoe je dak eraan toe is en het helpt om regelmatig mos en algen te behandelen. In dit artikel vertellen we je er graag meer over, zodat ook jij over een gezond en kwalitatief dak kunt beschikken.

1. Laat gratis dakinspectie uitvoeren voor gezondheid dak

Een van de belangrijkste en eerste stappen die je moet zetten, is het laten uitvoeren van een dakinspectie. Daken worden namelijk iedere dag blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden, waardoor ze beschadigd en versleten kunnen raken. Door je dak (gratis) te laten inspecteren, kun je eventuele problemen op tijd identificeren en (laten) repareren en grotere problemen voorkomen.

2. Verwijder regelmatig bladeren, takken en ander vuil

Wat je zelf kunt doen om je dak gezond te houden, is het regelmatig verwijderen van vuil zoals takken en bladeren. Dit soort vuil kan de waterafvoer blokkeren, wat weer kan zorgen voor lekkages en beschadigingen door vocht. Daarom is het een must om dit voor te zijn, zodat je geen last krijgt van beschadigingen, lekkages en een kapot dak. Dit is met name bij platte daken het geval.

3. Controleer de staat van de dakbedekking regelmatig

Naast het regelmatig verwijderen van vuil is het raadzaam om de dakbedekking met regelmaat te controleren. Ook dit is vooral bij platte daken nodig, maar helpt natuurlijk ook bij hellende daken. Controleer bij platte daken of er geen scheuren of barsten zijn ontstaan, bijvoorbeeld door waterophoping. Bij hellende daken moet je juist vaak kijken naar de dakpannen: is alles nog heel en zijn er geen beschadigingen aanwezig?

4. Check ook de dakgoten en de regenpijpen van je dak

Bij de gezondheid van je dak hoort een uitgebreide check. Dat betekent dat je ook de dakgoten en de regenpijpen moet controleren wanneer je je dak gezond wilt houden. Dit gebeurt immers ook bij een gratis dakinspectie, maar dit kun je ook zo nu en dan zelf doen. Zorg er hierbij voor dat je dakgoten schoon zijn en dat regenwater vrij kan wegstromen in de dakgoten en de regenpijpen. Verstopte dakgoten en pijpen kunnen zorgen voor overstromingen en vochtschade.

5. Behandel mos en algen: voorkomen is beter dan genezen

Wat we vaak zien op daken is dat er mos en algen ontstaan door de verschillende weersomstandigheden. Het vervelende hiervan is dat ze vocht vasthouden, waardoor het materiaal op je dak kan beschadigen en de kans op lekkages wordt verhoogd. Daarbij vinden veel mensen het esthetische karakter van hun dak ook belangrijk. Ga daarom aan de slag met het verwijderen van mos en algen en/of probeer mos te voorkomen door preventieve maatregelen te nemen om mosgroei tegen te gaan.

6. Kijk regelmatig naar de isolatie en ventilatie van je dak

Een ander belangrijk onderdeel van de gezondheid van je dak is de isolatie en de ventilatie. Een dak moet immers goed geïsoleerd en geventileerd zijn om problemen met vocht te voorkomen. Daarom is het essentieel om met regelmaat te checken of de zolder of bovenste verdieping goed geventileerd is. Let hierbij op tekenen van condensvorming of schimmel. Naast het feit dat schimmel erg ongezond is, zorgt het voor houtrot en andere problemen. Goede isolatie zorgt ervoor dat de luchtcirculatie gezond blijft.

7. Kleine dakproblemen moet je meteen repareren

Komen er tijdens een gratis dakinspectie of eigen inspectie gebreken aan het licht, zoals losse dakpannen of kleine scheuren? Ga dan meteen aan de slag met het repareren van je dak. Kleine problemen lijken misschien klein, maar kunnen al gauw uitgroeien tot grote problemen. Het tijdig repareren van dit soort gebreken kan ernstige waterschade en vochtproblemen voorkomen. En dat met een simpele dakreparatie door professionals of, met de nodige kennis, door jezelf.

8. Extreme weersomstandigheden? Check je dak altijd

Tot slot nog een onmisbare tip om je dak gezond te houden: check je dag altijd nadat het extreem heeft geregend, gehageld of geonweerd. In Nederland hebben we de laatste jaren meer dan eens te maken gehad met heftige stormen waarbij menig Nederlander last heeft gehad van kostbare stormschade. Kijk daarom meteen na een storm of er (kleine) schade is ontstaan, zodat je daar meteen op kunt anticiperen. Let op de dakpannen, de dakranden en de schoorsteen.