Isolatie

Hout is wél een goede isolator

Hout is wél een goede isolator
Vaak eindigt een houtbouwwoning op het vlak van isolatie beter dan een traditioneel gebouwde woning
In dit artikel wordt het vooroordeel dat hout geen goede isolator is weerlegd door ISOPROC, een fabrikant en importeur van hoogwaardige isolatie- en afdichtingsmaterialen. Het bedrijf, vooral bekend om zijn iQ3-cellulose-isolatie, presenteert hiervoor meerdere argumenten.

Een materiaal mag isolatiemateriaal genoemd worden als het een lambda-waarde heeft van maximaal 0,20 W/mK. Hoe lager deze waarde, hoe beter het isolerende vermogen. Het is evident dat isolatiematerialen van hout, zoals houtwol of iQ3-cellulose (gemaakt van gerecycled papier), uitstekende isolatoren zijn. De lambda-waarde van houtwol varieert tussen 0,038 en 0,045 W/mK, terwijl die van cellulose tussen 0,037 en 0,04 W/mK ligt. Beide materialen zijn dan ook niet voor niets te vinden in de winkelrekken.

Als men beweert dat hout geen goede isolator is, gebeurt dat vaak in de context van houtbouw. "Een houtskeletbouwwoning is slechter geïsoleerd dan een gemetselde woning," hoor je dan. Misschien schoppen we hiermee tegen enkele schenen, maar wist je dat een zogenoemde isolerende snelbouwsteen een lambda-waarde heeft van gemiddeld 0,26 tot 0,29 W/mK? Daarmee voldoet hij niet aan de definitie van een isolatiemateriaal. Het gebruik van het woord 'isolerend' is in dit geval dus zeker discutabel. Cellenbeton, vaak gebruikt aan de onderzijde van de woning om koudebruggen te voorkomen, heeft betere lambda-waardes, variërend van 0,07 tot 0,32 W/mK. Zelfs de slechtste waarde daarvan ligt ver boven de grens van 0,20 W/mK.

© ISOPROC - "Dat isolatiematerialen gemaakt van hout, zoals houtwol of onze iQ3-cellulose, goed isoleren, behoeft geen betoog."

De lambda-waarde van vol hout daarentegen situeert zich ergens tussen de 0,13 en 0,18 W/mK, of dus zowat het gemiddelde van cellenbeton. Mét de kanttekening dat de vollédige range onder de cruciale 0,20 W/mK ligt. Op de site van Kamp C in Westerlo staat bijvoorbeeld een blokhut gemaakt van vol hout en die heeft een hele hoge isolatiewaarde. Dat hout een slechte isolator is, is dus de facto bij deze al ontkracht.

Natuurlijk, wij gaan hier in België en al zeker niet in Vlaanderen allemaal blokhutten bouwen. Wanneer we in onze contreien bouwen in hout, dan gaat het om bouwen met – massieve of gelamineerde – balken al dan niet gecombineerd met CLT-bouw. Het feit dat een houtskelet tussen de balken een holle muur oplevert, zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het vooroordeel dat een gemetselde muur beter isoleert. Daar kunnen we echter tegenin brengen dat een houtskelet zich heel gemakkelijk laat isoleren. Met bijvoorbeeld onze cellulose – gemaakt van krantenpapier en dus een afgeleide van hout, die ingeblazen kan worden – en overigens een brandreactieklasse B heeft, maar zeker ook met andere materialen. En vaak eindigt een houtbouwwoning op het vlak van isolatie zo beter dan een traditioneel gebouwde woning.

Lees het complete artikel op het Houtconnect platform.

Ook interessant