Houtbouw De Backer vernieuwt het hart van de massieve houtbouwwoning met de introductie van een nieuw wandconcept. De houtbouwspecialist ontwikkelde een samengestelde wandbalk, die de kwaliteiten van de wand op verschillende vlakken verbetert. Zowel op constructief als ecologisch gebied heeft de samengestelde variant een streepje voor op een massieve balk.
Met zijn innovatie brengt De Backer massieve houtbouw voorgoed in een nieuw tijdperk. Dit dankzij de grote vormstabiliteit van het nieuwe wandsysteem. Want door het combineren van de 3 houtlagen met de kern in dwarsrichting, valt het zetten van het hout in de hoogte weg. Het probleem bij massieve houtbouw is immers de zetting die het hout nog kan doormaken na de bouw van de woning. Hier dient voldoende rekening mee gehouden te worden tijdens het ontwerp en de bouw van de woning. Dankzij de nieuwe samengestelde balk behoort dit aandachtspunt voorgoed tot het verleden. Dit maakt het bovendien mogelijk grotere woningen in houtmassiefbouw te maken.
Drie lagen
De samengestelde wand is opgebouwd uit drie lagen vurenhout. De twee buitenste houten planken worden verlijmd op een kern waarvan het hout in de dwarsrichting loopt. De kern is overigens een houten paneel dat op zijn beurt is samengesteld uit houten balken. Na verlijming op het paneel worden de verlijmde houten planken tot balken verzaagd. Het eindresultaat - een houten balk met tanden en groeven – is eigenlijk een beetje vergelijkbaar met samengesteld parket.
Dankzij de meerlagige samenstelling en het dubbele tand-en groefconcept verhoogt de vormstabiliteit van de wandbalk – en dus de wand die ermee wordt gebouwd - enorm. De wand zal zich als een houten plaat gedragen.
De Backer past de nieuwe balk sinds het najaar van 2009 toe in zijn nieuwe bouwprojecten. Hiervoor werd de balk uitvoerig getest in verschillende extreme omstandigheden.
Bouwen met het nieuwe wandsysteem verloopt op dezelfde manier als voorheen. De leidingen worden nog altijd vooraf in de constructie verwerkt, de afwerking van de binnenwanden en de raamkeuze kan eveneens nog volledig naar wens van de klant gebeuren
Ecologisch
De nieuwe wandbalk biedt niet alleen constructieve voordelen, maar is ook op ecologische vlak een hele sprong vooruit. Dankzij de samenstelling, kan esthetisch minder goed ogend hout in de kern verwerkt worden, zonder dat dit afbreuk doet aan de constructieve kwaliteiten van het eindproduct.
Bovendien worden de verschillende houtdelen aan elkaar verlijmd met een watergedragen en dus milieuvriendelijke lijm. Ook het verduurzamen van het vurenhout gebeurt met producten op waterbasis. De Backer bouwt de woning zelfs volledig met FSC-gelabeld hout na uitdrukkelijke vraag van de klant.
Isolerend hout
Naast het nieuwe wandsysteem introduceert De Backer ook een nieuwe lijn in zijn houten buitenschrijnwerk. Dankzij een kern in polyurethaan isolatie biedt het schrijnwerk betere thermische prestaties dan standaard houten ramen.
Met een glasvulling met U-waarde 1,0 W/m²K en een thermisch verbeterde afstandshouder behaalt het totale systeem een gemiddelde U-waarde Uw= 1,17 W/m²K. De U-waarde van het profiel bedraagt 0,8 W/m²K. Bovendien is driedubbele beglazing ook mogelijk (U-waarde 0,7 W/m²K)
De ramen zijn aan de buitenzijde opgevat uit 5 cm hardhout en aan de andere zijde van de PU-kern bevindt zich een laag vurenhout van 3 cm. Dit hout kan naar wens worden afgewerkt met een dekkende verflaag, beits,…
De opengaande raamdelen zijn voorzien van een dubbele rubberdichting.
Bedrijfsnieuws
Houtbouw De Backer introduceert innovatief wandconcept
- Bron: Houtbouw De Backer
- 20 november 2009
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam