Architectuur

Howest-architecten ontwerpen duurzame campus Kazachstan

Twee Howest-docenten Toegepaste architectuur en bovenal Greenovators van het eerste uur vertrekken van 6 tot 13 mei naar Kazachstan, waar ze hun expertise ter beschikking stellen van de Howest-partner de Kazach Technical University, die een duurzame campus wenst te bouwen voor ongeveer 3500 studenten. De Howest-architecten zullen er niet alleen hun expertise en visie geven op het ontwerpen van een duurzame campus, maar ook hun eigen schetsontwerp voor het masterplan voorstellen. Bovendien gaat het voorstel, dat de toepasselijke titel 'Quality of life' kreeg, verder dan de gewone aandachtspunten voor duurzaam bouwen. De nieuwe campus wordt immers een toonvoorbeeld voor de toekomst. Vlaamse expertise en innovatie op Kazachse bodem.

Oerappel als symbool
De Howest-docenten Patrick Gryson en Marc Jacobs, die experts zijn in greenovating, vertrekken naar Kazachstan met een duidelijke missie. Aan de Kazach Technical University zullen zij een presentatie geven over duurzaam bouwen, maar eveneens zullen ze hun eigen schetsontwerp voorstellen voor de duurzame Kazachse campus, die ongeveer 3.500 studenten zal herbergen.

Het voorstel van de Howest-architecten gaat verder dan de gewone aandachtspunten voor duurzaam bouwen. Hun ontwerp stelt 'Quality of life' centraal een daarbij gaat het vooral om de vraag of de studenten en docenten de campus als een aangenaam leefklimaat ervaren. De campus wordt dan ook uitgewerkt als een stadje met straten, winkels en marktplaatsjes als ontmoetingsplaatsen. Als symbool voor de nieuwe campus nemen de architecten de Malus Sieversii. Dat is zo'n beetje dé oerappel of de voorloper van onze huidige appel (malus domestica). Deze appel, die in Kazachstan in het wild groeit heeft een bijzonder genetisch materiaal en blijkt een hoge resistentie te hebben tegen ziektes. De Howest-architecten vinden de Kazachse appel dan ook het ideale symbool voor hun campus van de toekomst.

Sporthal van de toekomst
De campus van het nieuwe masterplan wordt dan ook een beetje opgebouwd zoals een (appel)boom met takken. In het midden (de stam) bevindt zich een centrale inkom met de administratietoren erboven. Deze toren wordt als blikvanger uitgewerkt als Led-communicatietoren. De centrale inkom geeft verder toegang tot de sporthal van de toekomst (een idee van Tim Coppejans van de Howest opleiding Sport en bewegen van Howest) en via gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes worden twee aftakkingen gemaakt naar twee clusters met verschillende functies en activiteiten. De campus voorziet in ruimtes voor studenten met een eigen evenementenzaal en studentenhuisvesting en integreert verschillende wooneenheden voor personeel en externe bewoners.



Duurzaamheid
In de campus worden verder een aantal duurzaamheidsprincipes zoals mobiliteit, flexibiliteit, C2C (met het gebouw als grondstoffenbank voor de toekomst), materiaalbeheer, waterbeheer, energiebeheer (de gebouwen zouden energie-actief moeten worden), afvalbeheer, facility management, biodiversiteit ... toegepast.
De docenten willen de studie graag verder uitwerken in samenwerking met studenten van de Bachelor Toegepaste architectuur én de Kazachse studenten architectuur.

Het nieuwe leren en het nieuwe werken.
In een campus waar iedereen van iedereen leert, worden ook de manieren van lezen en werken bijgestuurd volgens nieuwe principes. Die nieuwe werk- en leervormen worden mogelijk gemaakt door de I–ontwikkelingen. Aangepast meubilair moet ertoe bijdragen dat iedereen in het hele gebouw kan werken en leren, tot in de daktuinen toe.

Een coördinatiecentrum voor cleantech en duurzaam energiebeleid
Kazachstan is een land in volle ontplooiing met enorm veel grondstoffen en natuurlijke energiebronnen. Tijdens de Prinselijke missie naar Kazachstan in 2010 ondertekende Lode De Geyter, algemeen directeur van Howest, in aanwezigheid van Zijne Hoogheid Prins Filip, een samenwerkingsakkoord met KazADI, het Kazach Auto Road Institute van de Kazach Technical University om een coördinatiecentrum voor cleantech en duurzaam energiebeleid te bouwen.

De Kazachse regering doet bovendien ook voor belangrijke infrastructuurwerken langs de Zijderoute een beroep op de expertise van de professionele bacheloropleiding in de Toegepaste architectuur, die zich toelegt op duurzame bouwtechnieken en materialen. '‘Duurzaamheid, Cradle to cradle en bouwkunde staan hoog op de agenda’ aldus algemeen directeur Lode De Geyter”, vertelt algemeen directeur Lode De Geyter. "Kazachstan is een land met extreme weersomstandigheden en voor de Howest-onderzoekers en wetenschappers is dit een grote uitdaging. Wij willen onze expertise delen met onze internationale partners. We hebben trouwens ook een nauwe band met China. Bovendien zijn we ervan overtuigd dat wij als hogeschool het pad kunnen effenen voor bedrijven uit de eigen regio en dat is positief voor alle betrokkenen.”