Tuin

Huis en tuin niet voorbereiden op de winter kan je veel geld kosten

Huis en tuin niet voorbereiden op de winter kan je veel geld kosten
Met de temperaturen die steeds verder dalen en de dagen die korter worden, is het tijd om je huis en tuin winterklaar te maken. Het negeren van essentiële onderhoudswerkzaamheden kan tot flinke financiële verrassingen leiden. Of het nu gaat om het inspecteren van je dak of het onderhouden van de cv-ketel, op tijd beginnen is cruciaal om je woning en tuin te beschermen tegen de komende kou.

Huis voorbereiden op de winter

Koude weersomstandigheden kunnen aanzienlijke schade veroorzaken aan woningen. Denk aan gesprongen leidingen, beschadigde muren of lekkages. "Veel klussen kun je gemakkelijk uitstellen, maar het is juist verstandig om ze nu aan te pakken, voordat de temperaturen verder dalen en de nachten langer worden," zegt Gert-Jan, renovatie-expert bij Werkspot.nl. Volgens hem is de herfst het ideale moment om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren en toekomstige reparatiekosten te vermijden.

Dakinspectie en lekpreventie

Controleer je dak grondig op losse of beschadigde dakpannen, want slecht weer kan kleine problemen snel verergeren. Zorg ervoor dat je lekkages op tijd herstelt, want achterstallig onderhoud kan ertoe leiden dat je verzekering een schadeclaim niet dekt. Een kleine investering in preventief onderhoud kan je veel ellende besparen.

Radiatoren ontluchten

Een simpele maar effectieve klus is het ontluchten van je radiatoren. Dit zorgt voor een betere energie-efficiëntie en optimaliseert het verwarmingssysteem. Hoewel je het zelf kunt doen, kan het ook slim zijn om een loodgieter in te schakelen als je niet zeker bent van de juiste aanpak.

Cv-ketel onderhoud

Het overslaan van het onderhoud aan je cv-ketel kan ernstige gevolgen hebben. "Een defecte cv-ketel werkt niet alleen inefficiënt, het kan in het ergste geval ook levens in gevaar brengen," benadrukt de expert van Werkspot.nl. Een goed onderhouden ketel zorgt voor een lager energieverbruik en helpt gevaarlijke situaties te voorkomen. De kosten voor een onderhoudsbeurt liggen meestal tussen de 70 en 90 euro, maar kunnen op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren.

Isolatie installeren

Dak-, zolder- of muurisolatie is een van de beste investeringen voor een energiezuinig huis. Het houdt warmte vast in de winter en houdt je woning koel in de zomer. Zo bespaar je op energiekosten en verhoog je het comfort in huis.

Controle van buitenmuren

Laat een bouwkundige inspecteren of je buitenmuren schadevrij en waterdicht zijn. Zo voorkom je dat vocht of scheuren in de muren in de koude maanden nog erger worden.


Tuin klaarmaken voor de winter

Ook je tuin heeft aandacht nodig om schade door vorst en stormen te voorkomen. Hier zijn enkele tips om je tuin goed voor te bereiden.

Laatste maaibeurt van het gras

Maai je gras een laatste keer voordat de eerste vorst arriveert. Houd het maaidek hoog, want kort gemaaid gras is gevoeliger voor vorstschade. Zorg ervoor dat je de maaibeurt uitvoert op een droge dag en dat bladeren en tuinafval zijn opgeruimd.

Opruimen en wieden

Het opruimen van rondslingerend tuinafval voorkomt schade aan je gazon en zorgt voor een opgeruimde uitstraling. Wieden is in de herfst ook effectief, omdat het voorkomt dat onkruid in de lente terugkomt. Overweeg het inschakelen van een tuinman of klusjesman om je tuin netjes te maken en te onderhouden.

Planten beschermen

Winterweer kan planten beschadigen of zelfs doden. Gebruik natuurlijke beschutting of vraag een tuinarchitect om advies over de beste bescherming. Voor extra kwetsbare planten kan het nuttig zijn om een tuinman in te huren om ze veilig te stellen of zomerbloeiende bollen uit de grond te halen voor herplanting in het voorjaar.

Wintergroene planten aanplanten

Door wintergroene planten toe te voegen, blijft je tuin aantrekkelijk in de winter. Ze zijn onderhoudsarm en bieden natuurlijke bescherming aan andere planten. Zo blijft je tuin levendig, zelfs tijdens de koudste maanden.

Bescherm buitenkranen en waterpartijen

Vergeet niet je buitenkranen af te tappen en af te dekken om bevriezing te voorkomen. Het aanbrengen van buisisolatie is een eenvoudige klus die grote schade kan voorkomen. Waterfonteinen moeten ook volledig worden afgetapt en afgedekt om vorstschade te voorkomen.

Met deze tips bescherm je jouw huis en tuin tegen de winterse kou en voorkom je onverwachte en dure reparaties. Tijdig handelen loont!