Het corona-effect - ruimer willen wonen - blijft een belangrijke rol spelen op de Vlaamse en Brusselse huurmarkt. Dat is de grootste vaststelling die te zien is in de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep. Het afgelopen jaar steeg de gemiddelde maandelijkse prijs van een huurwoning naar 846 euro, een stijging van zo’n 38 euro vergeleken met 2020. Voor een alleenstaande woning loopt de maandelijkse huurprijs zelfs op tot gemiddeld 976 euro, oftewel een stijging van 3,55 procent. Voor een halfopen bebouwing gemiddeld 842 euro per maand, wat neerkomt op een stijging van maar liefst 4,65 procent tegenover vorig jaar. Voor een gesloten bebouwing daarentegen betaal je gemiddeld 813 euro per maand, oftewel 1,68 procent meer dan een jaar geleden.
Huurprijzen van appartementen blijven stabiel
Een andere opmerkelijke vaststelling is dat huurprijzen van de appartementen voor het eerst sinds 2017 niet gestegen zijn. De gemiddelde huurprijs bleef stabiel op 719 euro. Eén-slaapkamer appartementen zakken zelfs lichtjes in prijs met respectievelijk 2,99 procent (oftewel een huurprijs van 626 euro).Impact van de inflatie
Volgens Dewaele ziet het er evenwel naar uit dat ook dit jaar de huurprijzen nog verder zullen stijgen. Zo hebben verhuurders het recht om de huurprijs jaarlijks te indexeren. Tot voor november 2021 viel de inflatie nog binnen de perken, waardoor sommige verhuurders een indexatie achterwege lieten. Maar nu de inflatie de pan uitswingt tot 5 procent en meer, is de kans groot dat verhuurders hun huurprijzen wel zullen indexeren.Concreet betekent de impact van de hoge inflatie dat een huurder die in hetzelfde pand blijft wonen na één jaar zo’n 35 à 40 euro meer huur per maand zal moeten betalen, terwijl de huurindexatie de vorige jaren eerder rond de 10 euro lag.
EPC-waarden verbeteren
Tot slot valt op dat huurwoningen steeds een betere EPC-score kunnen voorleggen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de steeds strengere maatregelen en verplichtingen die de kwaliteit omhoog stuwt. Zo bedraagt de gemiddelde EPC-waarde van een huurhuis nu 260kWh/m² (energielabel C) en van een huurappartement 187kWh/m² (energielabel B). Om een idee te geven: in 2019 bedroeg die voor een appartement nog gemiddeld 226 kWh/m² (energielabel C). De oorzaak van de sterke verbetering komt vooral door de investeringen van de eigenaars in renovaties en in nieuwbouwwoningen.De jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep is er voor het tiende jaar op rij en baseert zich intussen op zo’n 12.000 verhuringen in Vlaanderen en Brussel.