Vastgoed

Huis te koop zetten: met deze kosten moet je rekening houden

Ga jij je huis verkopen? Dan kun je ervoor kiezen om de woning zelf te verkopen of via een makelaar. Bij de verkoop van een huis is het vooral de koper die geld uitgeeft, maar toch moet ook de verkoper enkele kosten maken als hij zijn huis te koop zet. Welke precies? We zetten ze op een rijtje.

Verkopen via een makelaar

Een makelaar haalt je een heleboel werk uit handen: hij bepaalt de optimale verkoopprijs, zet het huis te koop, voert onderhandelingen, bepaalt de beste verkoopstrategie, … Uiteraard doet hij dat niet voor niets. Over het algemeen betaal je een makelaar ofwel een vast bedrag, ofwel een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs. Bij duurdere huizen spreek je dus het best een vaste vergoeding af, zodat je uiteindelijk niet veel te duur uitkomt.

Gemiddeld liggen de kosten voor een makelaar tussen de 1.500 en de 3.000 euro voor alle diensten.

Je huis zelf te koop zetten

Je bespaart op makelaarskosten door zelf je huis te verkopen. Maar ook dan kom je er niet gratis vanaf. Je moet bijvoorbeeld kosten maken voor advertenties of misschien moet je vrij nemen van je werk om bezichtigingen te begeleiden. Bedenk dat een makelaar getraind is in onderhandelingen, dus ook als je zelf verkoopt is het verstandig om toch een makelaar in te schakelen voor die fase van het verkoopproces. Een succesvolle onderhandeling is immers essentieel om een goede verkoopprijs te behalen.

Overige kosten

Het is wel zo makkelijk om je huis te verkopen als het in goede staat verkeert. Hier en daar wat schilderen of kleine mankementen aanpakken is dus een goed idee, maar het is niet aan te raden om meer dan een paar duizend euro in die verfraaiing te steken.

Ten slotte moet je als verkoper betalen voor alle attesten. Het gaat dan bijvoorbeeld over het energieprestatiecertificaat, het bodemattest, opzoekingen bij het kadaster, elektriciteitskeuring, … Die kosten kunnen schommelen tussen 500 en 1.000 euro afhankelijk van de complexiteit van de opzoekingen.