Elk succes start met een goed idee
Sinds je hebt besloten dat je wilt verbouwen, loop je misschien wel dag in dag uit te bedenken wat je dan precies wilt. Moet het bad aan de rechter- of de linkerkant, wil je een stijlvol kookeiland of toch iets anders? Het is verstandig om al deze ideeën op te schrijven zonder er een oordeel aan te hangen. Brainstorm erop los en plan een moment waarop je in alle rust je ideeën bekijkt en het beste plan uitkiest.Als je weet wat je wilt, is het belangrijk om na te denken over hoe het moet gebeuren. Laat je de renovatie door een vakman uitvoeren, of ga je zelf aan de slag? Denk goed na over wat haalbaar is voor jou. Misschien kun je niet de complete verbouwing uitvoeren, maar wel een deel ervan. Dit is van invloed op je keuze voor een klusjesman of installatiebedrijf.
Heb je besloten wie de klus gaat uitvoeren? Dan kun je bekijken wat er allemaal voor nodig is om het werk zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen. Denk hierbij niet alleen aan de benodigde bouwmaterialen, maar ook aan het afvoeren van al het afval. Je kunt dit zelf doen door constant heen en weer te rijden naar de milieustraat, maar misschien is het veel handiger om een container te huren. Dit scheelt een hoop kostbare tijd en energie, die je vakman en jij in het werk kunnen steken.
De plannen en planning maken
Als je al je ideeën op een rijtje hebt, wordt het tijd om een concreet plan te maken. Dit gaat gemakkelijker met de bouwtekening van je woning bij de hand. Heb je deze niet? Vraag de tekening dan op bij de dienst Bouw- en Woningtoezicht van je gemeente. Op de tekening kun je precies zien hoe je huis is gebouwd en waar bijvoorbeeld de dragende muren staan. Bekijk deze informatie goed, het zou zonde zijn als je een plan maakt dat later niet uitvoerbaar of te duur blijkt te zijn. Twijfel je? Schakel dan de hulp in van een aannemer of architect. Deze professionals vertellen je graag of je verbouwing mogelijk is.Ben je tevreden met het plan? Mooi! Nu de omgeving nog. Het is aan te raden zo vroeg mogelijk eventuele (directe) omwonenden in te lichten. Zeker als door de verbouwing de buitenkant van de woning verandert, kan dit effect hebben op het woongenot van je buren. Denk bij een opbouw bijvoorbeeld aan minder zonlicht in hun tuin. Door de buurt vroegtijdig bij het proces te betrekken kun je bezwaren op tijd signaleren en oplossen. Zo voorkom je dat je straks in een prachtig huis woont, maar ruzie hebt met de buurt.
Als iedereen aan boord is, kun je bezig met de planning. Wanneer komt het uit en hoe regel je het huishouden tijdens de renovatie? Zorg daarnaast dat je zaken als de administratie goed op orde hebt en houdt tijdens het werk. Maak bijvoorbeeld een speciale map waarin je alle offertes, facturen en bonnetjes bewaart. Zo weet je precies wat je kwijt bent aan een afvalcontainer huren, de professionals en de bouwmaterialen. Bovendien verklein je de kans dat je je budget overschrijdt.
Regelgeving
Een kleine verbouwing in huis kun je vaak zonder problemen uitvoeren. Uitzondering hierop zijn uiteraard monumenten. Bekijk altijd de specifieke regels voor verbouwingen aan jouw woning als je in zo’n prachtig oud pand woont. Heb je een grotere renovatie of aanbouw op de planning staan? Dan raden wij je aan altijd de wet- en regelgeving te controleren. Doe dit op tijd. Als je een vergunning aan moet vragen ben je zo twee of drie maanden verder voor je eindelijk met de werkzaamheden kunt starten. Alvast beginnen met bouwen voordat de vergunning binnen is kun je beter niet doen. Mocht je plan worden afgewezen, dan kan het zijn dat al je werk teruggedraaid moet worden. Dit kost je onnodig veel geld en tijd.Verzeker jezelf van een goede verzekering
Wil je de verbouwing zelf of met hulp van vrienden en familie uitvoeren? Bekijk dan goed hoe jullie verzekerd zijn. Niet iedere verzekeraar betaalt uit bij een ongeval tijdens het werk. Wanneer blijkt dat je onderverzekerd bent, is het belangrijk om dit snel te veranderen. Kom je er niet uit? Vraag dan hulp je aan je verzekeraar. Als je de complete renovatie door vakmensen laat doen, is deze stap overbodig. Zij zijn namelijk verplicht verzekerd via hun werk.Budgetteren kun je leren
Een belangrijk, maar misschien minder leuk aspect van verbouwen is de financiële administratie. Veel mensen gaan hiermee de mist in, waardoor de werkzaamheden uiteindelijk veel duurder uitvallen en soms niet eens afgerond kunnen worden door gebrek aan geld. Dit wil je uiteraard voorkomen. Het is dan ook verstandig om een kasboek bij te houden en vooraf goed te kijken hoeveel geld je wilt en kunt besteden en hoe je dit regelt. Heb je zelf een flinke spaarpot opgebouwd, een bouwdepot achter de hand, of sluit je een tweede hypotheek af? Als je het maximale bedrag weet, kun je uitzoeken hoe je dit het beste kunt besteden.Als je vakmensen het werk laat doen, ga dan niet met de eerste de beste in zee. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk deze met elkaar. Dit kan je zo honderden euro’s besparen. Bij de aanschaf van inrichting zoals een douche, bad of keukenapparatuur is het ook verstandig om niet bij de eerste winkel alles al in te slaan. De concurrent kan precies hetzelfde materiaal voor een betere prijs hebben staan. Zo kun je flink besparen en rond je jouw verbouwing straks af binnen budget!
Houd bij het indelen van je budget ook rekening met het afval. Rij je zelf iedere keer naar de vuilstort, zoek dan het tarief van jouw gemeente op. Tel ook de benzinekosten en eventuele huur van een kar mee. Als je het jezelf gemakkelijk maakt en een afvalcontainer huurt, bedenk dan goed hoe groot de klus is en hoe groot de container moet zijn. Heb je genoeg aan 3 m3 of is een bak van 40 m3 beter? Bij Regiocontainer heb je een ruime keuze uit maten. Naast het formaat, is het ook goed om te kijken naar de materialen die je erin kwijt kunt. Het is zonde als je een verkeerde bak huurt en alsnog veel afval zelf moet afvoeren. In een afvalcontainer kun je onder andere grofvuil, bouw- en sloopafval, hout, gasbeton, puin en andere steenachtige materialen kwijt. Dit maakt de bakken ideaal voor de verbouwing van je woning. Als je weet welke container je wilt, kun je kijken hoe lang je deze nodig hebt. Twijfel je hierover, dan helpt Regiocontainer graag. Groot voordeel; als tijdens het werk blijkt dat je eerder of later klaar bent, pas je eenvoudig de huurperiode aan. Zo weet je zeker dat je nooit langer dan nodig een container op de stoep hebt staan. Dat scheelt je niet alleen ruimte, maar ook geld!