Vanaf januari betaal je slechts 3 procent registratierechten in plaats van 6 procent. Een maatregel die gevolgen heeft op de vastgoedmarkt, zo blijkt. Vier op de tien huizenjagers willen hun aankoopakte uitstellen tot na 1 januari, om zo minder te betalen bij de aankoop van hun woning. Al geldt die regeling alleen als het om je eerste en eigen woning gaat. Voor een tweede verblijf stijgen de registratierechten dan weer van 10 naar 12 procent.
Het effect van die maatregel is duidelijk zichtbaar: 41 procent van de Vlamingen willen nog snel een compromis tekenen om zo de verhoogde registratierechten te vermijden. Dat blijkt uit de nieuwe enquête van ERA, de grootste makelaarsgroep van het land, bij 1.500 Vlamingen.
Wateroverlast
Ook de overstromingen van begin deze zomer blijken hun effect te hebben op onze huizenjacht. Een verkoper of makelaar moet het immers verplicht aangeven als de geadverteerde woning in overstromingsgevoelig gebied ligt – met drie verschillende risiconiveaus. Vóór de overstromingen van juli keek slechts 57 procent van de bevraagden uit voor deze overstromingsgevoelige gebieden. Maar sinds de overstromingen is dat gestegen naar 88,9 procent.Mobiscore flopt
Een andere opvallende vaststelling uit de enquête is het gebruik van de Mobiscore. De Mobiscore is een online tool die aangeeft hoe goed een woning scoort qua duurzame mobiliteit. De score houdt rekening met verschillende parameters, zoals de nabijheid van openbaar vervoer en de bereikbaarheid van winkels, onderwijs en diensten. De online tool werd in juni 2019 gelanceerd door het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Maar nu – goed twee jaar later – lijkt die Mobiscore grotendeels een flop: meer dan de helft van de Vlaamse huizenjagers weet niet wat het is en slaat er bijgevolg geen acht op.Zes op de tien huizenjagers kijken vervolgens niet naar de Mobiscore wanneer ze een nieuwe woning zoeken. Maar: van degenen die er wel naar kijken, is het voor 57 procent weliswaar een doorslaggevende factor in hun beslissing om een bod op de woning te doen.
EPC doorslaggevend
Tot slot blijkt het EPC-label van een woning alvast veel beter ingeburgerd dan de Mobiscore: meer dan negen op de tien Vlaamse huizenjagers kijkt in zijn zoektocht naar een nieuwe woning naar de EPC-score van het pand. En twee derde van hen zijn ook bereid om meer te betalen voor een woning met een lagere – en dus betere – score.Voor 72 procent van de huizenjagers is het EPC een doorslaggevend argument in hun beslissing om een bod op de woning te doen. En onder de Vlamingen die al ooit een huis verkochten, heeft meer dan de helft al van het EPC gebruik gemaakt als extra argument om potentiële kopers te overtuigen.