In heel wat steden en gemeenten zijn de woningprijzen de afgelopen jaren flink toegenomen. Net als de files. Daarom kijken vele jongeren vandaag verder dan hun geboortedorp of -stad om een ideale thuis te vinden.
Sommige huizenjagers willen tegenwoordig zelfs te weten komen aan welk klimaat ze zich in een gemeente mogen verwachten en wat een mooie, zonovergoten plek hen zal kosten. Bij Hillewaere, een van de grootste Antwerpse vastgoedmakelaars, vonden ze die vraag nog eens zo gek niet en doken ze daarom in de klimaat- en vastgoedstatistieken. Zo kan de Turnhoutse vastgoedmakelaar vanaf nu zijn kopers ook informeren over het aantal uren zon in elke Vlaamse gemeente, en wat je daar voor zo'n uurtje zon 'betaalt'. Hun analyse leverde bovendien enkele verrassende bevindingen op.
Meeste zon voor kleinste budget
Niet overal in Vlaanderen en Brussel kan je van evenveel uren zonneschijn genieten. De weergoden trakteren de inwoners van Knokke-Heist jaarlijks op gemiddeld 1.740 uren zon oftewel 33 uren per week, terwijl de Genkenaars tevreden moeten zijn met bijna 200 uren minder per jaar - oftewel 29 uren per week.Wie de meeste zonneschijn voor een klein budget zoekt, speurt het beste naar een woning in het Limburgse Heers of het Oost-Vlaamse Ronse. Daar trakteren de weergoden je jaarlijks op gemiddeld 1.628 en 1.629 uren zon - of goed 31 uren per week - én kost een woning gemiddeld ‘slechts’ tussen de 160.635 euro en 163.377 euro, oftewel bijna 90.000 euro minder dan het landelijk gemiddelde.
Zonnekloppers kunnen zeker ook in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen en het West-Vlaamse Menen en Wervik met een beperkt budget hun slag slaan. Daar kan je ook doorgaans genieten van gemiddeld 31 zonuren per week, maar betaal je nog net iets meer voor een nieuwe thuis, met gemiddelde huizenprijzen tussen 165.130 en 190.191 euro.
Ideale balans
Wie dan weer de ideale balans zoekt tussen vele zonnige dagen en vastgoed met hogere waarde, moet zeker eens in het Vlaams-Brabantse Hoegaarden en Boutersem op zoek gaan naar een pand. De gemiddelde huizenprijzen zijn er in een jaar tijd met respectievelijk 12,7 en 17 procent gestegen, naar 281.528 euro en 308.899 euro. Voor dat geld mag je jaarlijks rekenen op gemiddeld 1.622 uren zonneschijn.Ook het Antwerpse Lier behoort tot de steden waar je een ‘betere koop’ kan doen. Daar is de gemiddelde prijs voor een villa of een woonhuis in vijf jaar tijd met 6,6 procent gestegen naar 252.368 euro en kan je gemiddeld ook van 31 zonuren per week genieten.
Duurste gemeenten
Tijdens de zoektocht van Hillewaere viel ook meteen de plaats op waar je als het ware het meeste betaalt voor een uurtje zon: de Brusselse gemeente Elsene. Daar tel je voor een gemiddelde woning 633.360 euro neer en trakteren de weergoden je op ‘amper’ 1.561 uren zonneschijn per jaar. Als je weet dat een woonkrediet op gemiddeld 20 jaar wordt afgelost, zou je kunnen stellen dat een nieuwe huiseigenaar in Elsene dus 20,2 euro betaalt per uurtje zon in z’n eigen tuin. Ter vergelijking: in de stad Antwerpen (8,4 euro) en gemeenten als het Vlaams-Brabantse Tienen (6,4 euro) en het Oost-Vlaamse Dendermonde (6,6 euro) ‘kost’ zo een zonuur op je nieuwe terras ruim de helft tot zelfs tweederde minder.Andere ‘dure’ gemeenten zijn zeker ook Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Sint-Martens-Latem, Etterbeek en Schilde. Daar kost een uurtje zon bij je thuis tussen de 16 en 19 euro.
Kust biedt meeste zon
Dat je aan de kust moet zijn om van een maximaal aantal uren zonneschijn te profiteren, staat buiten kijf. Dé top vijf gemeenten waar je statistisch gezien jaarlijks van het meeste zonneschijn geniet, zijn Knokke-Heist (1.740 uren), Oostende (1.736), Bredene (1.732), De Haan (1.732) en Blankenberge (1.724). Maar ook in steden en gemeenten die niet aan de kust liggen, kan je toch al op stevig wat zon rekenen. Denk maar aan Brugge (1.705), Eeklo (1.680) of Sint-Gillis-Waas (1.663).Het minste zon vind je dan weer in Genk (1.545 uren), As (1.549), Ukkel (1.553), Watermaal-Bosvoorde (1.561) en Elsene (1.561).
Onweer en sneeuw
Hillewaere ging tot slot nog na in welke steden en gemeenten je jaarlijks gemiddeld de meeste onweersdagen mag verwachten. Dat zijn Voeren met 19 dagen en Essen, Wuustwezel, Kalmthout, Kortenaken, Geetbets, Nieuwerkerken, Kapellen, Halen, Kortenberg, Zaventem, Riemst, Lanaken, Alken en Zutendaal met elk 18 onweersdagen.Inwoners van Nieuwpoort, Koksijde, Veurne en De Panne krijgen gemiddeld ‘amper’ tien keer per jaar een onweersdag te verduren.
Huizenjagers die van sneeuw houden, zoeken dan weer best een woning in Voeren (22 sneeuwdagen), Zutendaal (18), Herstappe (18) of As (18). Voor gemiddeld het minste aantal sneeuwdagen moet je in Sint-Martens-Latem (8), Oudenburg (8) of Gistel (8) zijn.