De huizenprijzen in Groot-Brittannië stijgen in een tempo als nooit tevoren. In Wales kost een huis nu liefst 36% meer dan vorig jaar, terwijl in Noord-Engeland een woning 33% meer waard is geworden. Voor het eerst werd daarmee de £100.000-grens - circa €150.000 - doorbroken in die regio. Landelijk kwam deze week de gemiddelde huizenprijs op £151.000, zo'n €225.000.
Met de stijging van de woningmarkt gaan ook de prijzen van garages omhoog. In Londen kan een garage bij een woning net zo duur zijn als een huis in Wales, Cornwall of Schotland. Dat bleek ruim een jaar geleden al, toen voormalig advocaat James Edmonds, inmiddels projectontwikkelaar, de helft van zijn garage in de bekende wijk Notting Hill voor £150.000 verkocht. Eerder meldde makelaar FDP Savills dat een garage in Chelsea voor £100.000 in andere handen was overgegaan.
'De buurtbewoners zijn meestal bekende mediafiguren, popsterren en acteurs met mooie auto's. Als je £2 miljoen uitgeeft voor een huis, dan is £150.000 voor een garage niet meer zo belachelijk", zegt Charles Dowson van makelaarskantoor Jackson-Stops& Staff. De goeddraaiende economie met lage inflatie en weinig nieuwbouw jagen de huizenprijzen in een onvoorstelbare snelheid op. Veel makelaars dachten dat vorig jaar de huizenbel uit elkaar zou spatten. Maar niets is minder waar. In Londen met bijna acht miljoen inwoners was de groei met een paar procent relatief laag, maar deze dure markt had dan ook een enorme voorsprong op de rest van Groot-Brittannië, dat nu met een inhaalslag bezig is.
De twee grote hypotheekverstrekkers Nationwide en Halifax voorspellen dat de huizenprijzen het komend jaar met minimaal gemiddeld 15% zullen stijgen, ook in Londen. Wales, Schotland en Noord-Engeland zullen een groei zien van dik boven de 20%. De Bank van Engeland probeerde de verhitte woningmarkt enigszins tot bedaren te brengen door de rente anderhalve maand geleden op 4% te brengen. Onlangs bleef een verwachte renteverhoging naar 4,25% uit.
Analisten in de Londense City die toen over een mogelijke renteverhoging zwaar waren verdeeld, denken er vrijwel unaniem over dat de bank deze maand het rentepercentage wel met een kwart procentpunt zal verhogen. Of dit de rust terugbrengt, valt te betwijfelen. Pas als de rente dik boven de 5% komt, zal de consument zich inhouden, is de verwachting. De krapte op de huizenmarkt heeft vooral kopers die voor het eerst actief zijn op de huizenmarkt in de problemen gebracht. Zij kunnen de aanbetalingen van 10 tot 20% van de waarde van de woning door de enorme stijging niet opbrengen. Het komt daardoor steeds vaker voor dat twintigers, maar ook dertigers, nog bij hun ouders inwonen. In tegenstelling tot Nederland is eigenwoningbezit in Groot-Brittannië - 'my home is my castle' - wijd verspreid. Dat betekent dat het aantal huurwoningen relatief gezien beperkt is.
De banken en hypotheekverstrekkers hebben allang de regel verlaten dat een koper een huis kan bewonen dat vier keer zijn salaris is. Nu gaan zij uit van 5,3 keer het jaarsalaris, een recordhoogte in de Britse hypotheekgeschiedenis. Zolang de Britse economie groeicijfers laat zien van boven de 3 tot 3,5%, is er geen vuiltje aan de lucht. Bij zwaar weer - hoge rentepercentages en tegenvallende groei - kan er van alles gebeuren. De huizenbel kan alsnog uiteenspatten. Wie meent dat dit niet zal gebeuren, bedenke het volgende. De waarde van de totale huizenmarkt is de afgelopen vijf jaar verdubbeld naar het ongelooflijke bedrag van drie triljoen pond. In diezelfde periode steeg het bruto nationaal product met slechts 28%. Aan deze onbalans zal hoe dan ook ooit een einde komen.
Meer over Vastgoed
Bevriezing huur remt bouwplannen en verduurzaming
25 april 2025Boekentip: Slim investeren in vastgoed voor elk budget
18 april 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam