Vastgoed

Huurders wonen kleiner dan eigenaars van woning

Huurders wonen doorsnee genomen kleiner dan eigenaars. Dat blijkt uit een analyse van vastgoedorganisatie Century 21 Benelux. De gemiddelde bewoonbare oppervlakte van een huurwoning in Vlaanderen bedraagt momenteel 122 m², terwijl eigenaars door de band genomen in een huis van zo’n 134 m² wonen. “De huurmarkt geeft op dat vlak goed aan waar we naartoe evolueren”, zegt Mathieu Verwilghen van Century 21 Benelux.

Century 21, de grootste vastgoedgroep van ons land, verzamelde de voorbije jaren heel wat cijfers over zowel de koop- als de huurmarkt. En dat levert interessante resultaten op. Wie in Vlaanderen een woning of een appartement huurt, blijkt zo een pak kleiner te wonen dan wie iets koopt. Om precies te zijn: huurders van een huis zijn 9 procent kleiner gehuisvest dan eigenaars van een woning. De bewoonbare oppervlakte van de gemiddelde huurwoning bedraagt zo volgens Century 21 122 m² anno 2014. Voor een koopwoning ligt dat op zo’n 134 m².

Voor appartementen zijn de verschillen een stuk minder groot. Voor huurappartementen ligt de bewoonbare oppervlakte zo op 91 m². Voor gekochte appartementen ligt het gemiddelde op 92 m², of amper 1 m² groter. Een jaar geleden, in 2013, was het verschil wel nog ruimer: koopappartementen telden toen volgens de cijfers van Century 21 gemiddeld genomen een oppervlakte van 106 m².

Jonge tweeverdieners

“De huurmarkt geeft op dat vlak goed aan waar we naartoe evolueren”, zegt Mathieu Verwilghen van Century 21 Benelux. “We zullen hoe langer hoe meer compacter gaan wonen. Door het toenemend aantal echtscheidingen zijn er veel meer eenoudergezinnnen en worden we o.m. geconfronteerd met kleinere gezinssamenstellingen. Maar er is eveneens een generatie opgestaan die er almaar minder behoefte aan heeft om groot te wonen. Ze hebben geen tijd meer voor het onderhoud dat zo’n grote woning vraagt en bovendien wil men naast goed wonen bijvoorbeeld ook nog af en toe op vakantie kunnen gaan.”

Dat de huurmarkt in het algemeen kleinere panden te bieden heeft dan de koopmarkt, heeft volgens Century 21 Benelux ook met de toenemende interesse van jonge tweeverdieners te maken, die vooral voor verhuurders een interessant doelpubliek vormen: “Voor een investeerder zijn jonge tweeverdieners ideale huurders. En zo zijn er almaar meer. Ze hebben nog niet voldoende kapitaal bijeengespaard om te kunnen kopen, maar willen wel mooi wonen. Ze gaan dus huren, kunnen het ook betalen en gaan slim met hun geld om. De appartementen die gebouwd worden, zijn dan ook meer en meer afgestemd op dat jonge publiek.”

Compacter

Maar of het nu om kopen of huren gaat, de Vlaming woont hoe dan ook almaar compacter. Als we alleen al de vergelijking maken tussen de woningen die Century 21 in 2013 en 2014 verkocht, dan constateren we dat de Vlaming anno 2014 12 procent kleiner woont dan in 2013 (van 153 m² naar 134 m²). Kijken we naar de huurmarkt en de woningen die daar zowel dit als vorig jaar werden aangeboden, dan zien we een verschil van 7 procent (van 131 m² naar 122 m²).

“We zijn voorzichtig als het om gemiddelden gaat, maar de cijfers bewijzen in elk geval dat we almaar compacter gaan wonen”, zegt Mathieu Verwilghen van Century 21. “Eén van de factoren die een niet te onderschatten invloed op deze evolutie hebben, zijn de stijgende energiekosten. Een groot huis vreet energie. En dan durven de kosten wel al eens aardig op te lopen. Dat soort dingen neemt de Vlaming almaar vaker mee in zijn berekening wanneer hij de vastgoedmarkt optrekt. Het zorgt er zelfs voor dat “compact wonen” steeds minder als iets “vies” wordt beschouwd.”

In vergelijking met heel wat andere landen woont de Vlaming echter nog steeds behoorlijk ruim, zo besluit de grootste vastgoedorganisatie van het land. Als we de bewoonbare oppervlakte in Vlaanderen vergelijken met buurlanden als Nederland, Frankrijk en Engeland, zien we dat er daar vaak op een gemiddelde oppervlakte van 75 m² wordt gewoond .