70% is eigenaar van zijn huis
In Vlaanderen is meer dan 70% van de mensen eigenaar van zijn woning. Alleen in de grote steden en aan de kust ligt dit cijfer opvallend lager. In West-Europa is alleen in Griekenland en Spanje het aantal huiseigenaars nog hoger. België kent een traditie waarin men liefst eigenaar was van het eigen huis. De jonge generatie die nu huizen koopt, doet dus gewoon hetzelfde als zijn ouders. Daarnaast speelt ook het beleid van de regering – dat huurhuizen niet promoot - een grote rol.Overheidsmaatregelen: de woonbonus
De overheid neemt maatregelen om zo veel mogelijk mensen de kans te bieden om eigenaar van hun huis te worden. In dat kader werd in 2005 de woonbonus gelanceerd. Dankzij dit systeem wordt een hypothecaire lening voor de aankoop van een woning, een nieuwbouw of een renovatie fiscaal gezien een pak aantrekkelijker. Een deel van de kosten kunnen immers afgetrokken worden van de belastingen.Weg met de woonbonus, leve de huurhuizen?
Sommigen juichen deze aanpak van de overheid toe, omdat het de aankoop van een woning vergemakkelijkt. Critici stellen echter: wanneer men geld pompt in de woningmarkt zonder dat er nieuwe huizen bijkomen, gaan de prijzen van de woningen alleen maar stijgen. En dat is noch voor kopers, noch voor huurders een goede zaak.Deze situatie kan verbeterd worden wanneer de overheid ook investeert in de huurmarkt, waardoor huurhuizen weer betaalbaarder worden. Voor de laagste inkomens nemen huurhuizen immers een (te) grote hap uit het budget.