Vastgoed

Huurhuizen, een onderschat alternatief voor koopwoningen?

Volgens het cliché zijn Belgen met een baksteen in de maag geboren. We willen allemaal een huis kopen, en liefst nog zo snel mogelijk. Maar is dat wel een goed idee? De prijs van woningen stijgt immers elk jaar. Bieden huurhuizen een valabel alternatief, of zit er hier ook een adder onder het gras?

70% is eigenaar van zijn huis

In Vlaanderen is meer dan 70% van de mensen eigenaar van zijn woning. Alleen in de grote steden en aan de kust ligt dit cijfer opvallend lager. In West-Europa is alleen in Griekenland en Spanje het aantal huiseigenaars nog hoger. België kent een traditie waarin men liefst eigenaar was van het eigen huis. De jonge generatie die nu huizen koopt, doet dus gewoon hetzelfde als zijn ouders. Daarnaast speelt ook het beleid van de regering – dat huurhuizen niet promoot - een grote rol.

Overheidsmaatregelen: de woonbonus

De overheid neemt maatregelen om zo veel mogelijk mensen de kans te bieden om eigenaar van hun huis te worden. In dat kader werd in 2005 de woonbonus gelanceerd. Dankzij dit systeem wordt een hypothecaire lening voor de aankoop van een woning, een nieuwbouw of een renovatie fiscaal gezien een pak aantrekkelijker. Een deel van de kosten kunnen immers afgetrokken worden van de belastingen.

Weg met de woonbonus, leve de huurhuizen?

Sommigen juichen deze aanpak van de overheid toe, omdat het de aankoop van een woning vergemakkelijkt. Critici stellen echter: wanneer men geld pompt in de woningmarkt zonder dat er nieuwe huizen bijkomen, gaan de prijzen van de woningen alleen maar stijgen. En dat is noch voor kopers, noch voor huurders een goede zaak.

Deze situatie kan verbeterd worden wanneer de overheid ook investeert in de huurmarkt, waardoor huurhuizen weer betaalbaarder worden. Voor de laagste inkomens nemen huurhuizen immers een (te) grote hap uit het budget.

Wanneer is een huurhuis de beste optie?

Een huis huren is en blijft de beste optie voor wie flexibel wil blijven. Voor jonge mensen die nog enkele keren van job denken te veranderen en nog geen kinderen hebben, is huren het goedkoopste. Toch gaat het in het algemeen niet zo goed met de huurmarkt, want de prijzen stijgen. Bovendien is een huurhuis geen goede oplossing op lange termijn: een huurcontract loopt immers slechts 9 jaar. Gelukkig zijn er ook voordelen verbonden aan een huurhuis. Zo kan je bijvoorbeeld je maandelijkse kosten exact voorspellen. Grote onderhoudswerken zijn immers ten laste van de eigenaar.

Is een huurhuis een valabel alternatief?

Of een huurhuis nu echt een goed alternatief is voor een koopwoning, valt dus niet duidelijk te zeggen. Alles hangt immers af van de situatie waarin je je bevindt. Twijfel je nog of een huurhuis iets voor jou is, of koop je toch liever een woning? We helpen je alvast op weg door voor- en nadelen van huren en kopen op een rijtje te zetten!