Vastgoed

Huurinkomsten dan toch eindelijk belast?

Tijdens de zomervakantie werd door de politieke partijen stevig gebakkeleid over de concrete invulling van de taxshift. Eén van de belangrijkste discussiepunten daarbij is de mogelijke belasting van huurinkomsten. Weet jij nog waar het allemaal om draait? Hieronder vind je een duidelijk overzicht.

Je huis verhuren: huidige regeling

Het huidig fiscaal systeem is erg voordelig voor de eigenaar die zijn huis verhuurt. Jaarlijks betaalt hij onroerende voorheffing (grondbelasting) en wordt hij belast op het kadastraal inkomen dat bij zijn beroepsinkomen wordt opgeteld. Voorwaarde is dat de huurder de woning privé gebruikt en niet beroepsmatig aftrekt van zijn belastingen. Het kadastraal inkomen werd voor het laatst aangepast in 1975. Het zou een indicatie moeten geven van de huuropbrengst van een woning op één volledig jaar tijd. Na de enorme stijging van de vastgoedprijzen de afgelopen decennia, is dit natuurlijk niet meer correct.

Taxshift naar verhuur?

De taxshift komt neer op een verschuiving van belasting. De ene partij wil dat arbeid minder en consumptie meer belast worden, de andere hoopt meer inkomsten voor de schatkist te halen bij de grote vermogens. Als de regering huur zou belasten, betekent dit een immense taak voor de belastingdiensten: zij hebben dan alle huurgegevens nodig om de huurbelasting efficiënt te innen en grondig te controleren. Twee scenario’s voor de belasting van verhuur zijn mogelijk.

1. Aanpassing kadastrale inkomens.

Kadastrale inkomens zijn niet meer actueel: ze zijn onrealistisch en ongelijk. Vaak heeft een groot herenhuis een lager inkomen dan een klein nieuwbouwappartement. Minister Van Overtveldt wil laten berekenen hoeveel het zou kosten om alle kadastrale inkomens te laten herzien. Zo’n herschatting moet normaal om de tien jaar gebeuren, maar het is een titanenwerk dat politiek gevoelig ligt.

2. Taxshift op verhuur van eigen woning

Een taxshift is een relatief eenvoudige oplossing om snel huurgelden te belasten. De belastingplichtige vermeldt in zijn aangifte de werkelijk ontvangen huur en betaalt een vast tarief van bijvoorbeeld 25%.

De lusten maar ook de lasten

Toch een kanttekening: enkel de netto huur wordt belast. Een verhuurder kan lening en investeringen aftrekken van de ontvangen huurgelden. De verwachte belastinginkomsten kunnen dus ernstig tegenvallen. Je aanslagbiljet voor personenbelasting zal er wederom niet eenvoudiger op worden en ook de belastingadministratie zal heel wat extra mankracht kunnen gebruiken voor controles. Een moeilijke oefening dus!