Zonder grote investering een terrein met monumentaal karakter behouden. Dat is de prestatie die twee bouwkunde studenten hebben neergezet met hun ontwerp voor het Hembrugterrein in Zaandam. Het bijzondere hierbij is dat het ontwerp tal van functies kan herbergen. Dit ontwerp is het gevolg van hun interessante, gefaseerde, ontwikkelingsstrategie. Met deze strategie is met een relatief lage investering een snelle start mogelijk.
Zo hebben zij bijvoorbeeld het imponerende en dominante gebouw 8, in het centrum van het Hembrugterrein, niet meteen volledig gerestaureerd, maar gefaseerd ontwikkeld. Dat houdt in dat voor het eerste gebruik noodzakelijke bouwkundige ingrepen worden gepleegd en het rijksmonument tijdelijk kan fungeren als locatie voor exposities, markten, werkplaatsen en andere evenementen. Met een tijdelijk dak, consolideren van de constructie, herstellen van kozijnen en het plaatsen van enkele ‘Dixi’s’, kunnen de eerste gebruikers er direct in.
Na deze laagdrempelige ingreep zal de vitaliteit van gebouw en terrein toenemen. Interesse in dit gebied zal groeien en een volgende bouwkundige fase in het gebouw dient zich aan. Met een flexibel en ingenieus Plug ’n Play systeem, in de vorm van kant- en klare units, kan het gebouw groeien naar het eisen- en wensenpakket van de steeds veranderlijke gebruikers. Deze units worden eenvoudig en slim van bovenaf het gebouw in gehesen en aangesloten.
"Erg belangrijk in deze tijd, …”, zegt hun begeleider, de heer Philips. “…gebouwen heel flexibel maken. Zo kan er eenvoudig van expositie ruimte, werkruimte gemaakt worden zonder al te veel bouwkundige ingrepen. Dit lifecycle denken is een van de speerpunten binnen onze opleiding Bouwkunde".
Het rijk beboste Hembrugterrein is gelegen aan het Noordzeekanaal aan de rand van Zaandam. Op dit voormalige militaire terrein liggen niet minder dan 60 monumentale en leegstaande gebouwen. Op dit moment worden de gebouwen stukje bij beetje wind- en waterdicht gemaakt om de eerste pioniers te kunnen aantrekken.
Verbouwen
HvA-studenten redden monumentaal Hembrugterrein
- Bron: Hogeschool van Amsterdam
- 14 juli 2014
Aanbevolen voor jou
Meer over Verbouwen
Gratis kaarten voor de beurs Wonen in Mechelen
15 januari 2025Gratis begeleiding bij renovaties: Mijn VerbouwBegeleiding
14 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam