Verwarming & Sanitair

Hybride warmtepomp zelf installeren

Hybride warmtepomp zelf installeren
Je hebt de knoop doorgehakt. Er gaat een warmtepomp komen. Een goede manier om een bijdrage te leveren aan deze wereld. Zorgen voor een groener bestaan.Tegelijkertijd roept het vragen op. Want hoe ga je deze installeren? Doe je dit geheel zelf of laat je het doen? Is het überhaupt wel mogelijk om een hybride warmtepomp zelf te installeren? Het is heel begrijpelijk dat je met vragen zit. Met behulp van dit artikel willen we je graag een beetje helpen. Dit doen we aan de hand van enkele tips van Adlår Castra voor wel of niet zelf installeren van de warmtepomp. Lees snel verder en ontdek wat voor jou de beste keuze is.

Volg de handleiding

Bij de aankoop van een warmtepomp ontvang je altijd een duidelijke handleiding. Wanneer je deze goed opvolgt, hoeft het niet al te moeilijk te zijn. De meeste warmtepompen zijn relatief eenvoudig zelf te installeren. Mits je de handleiding goed opvolgt natuurlijk. Dat betekent dat je dus niet zelf aanpassingen mag maken aan de warmtepomp en enkel doet wat er staat. Houd er wel rekening mee dat niet alle warmtepompen met een even goede handleiding worden geleverd. Daarom is het belangrijk om dit als factor mee te nemen.

Wist je dat sommige leveranciers ook over een eigen klantenservice beschikken die helpt bij vragen over de installatie? Het is wettelijk niet verplicht om de warmtepomp door een specialist te laten monteren. Het is dus helemaal aan jou of je dit wel of niet zelf doet.

Pas op met mogelijkheid tot subsidie

Kom je eventueel in aanmerking voor een subsidie? Dan is het goed om de regels hier nog even op na te lezen. Soms wordt namelijk vereist dat je enkel in aanmerking kunt komen voor een subsidie als de warmtepomp door een gecertificeerde vakman is geplaatst. Als je het dan toch besluit zelf te doen, loop je de subsidie mis.

Waarom een warmtepomp laten installeren?

Het installeren van een hybride warmtepomp is een vak apart. Om echt snel het juiste resultaat te behalen, is het slim om een vakman in te schakelen. Het fijne van het inschakelen van een vakman is dat dit heel veel extra rust geeft. Je weet zeker dat de klus namelijk op de juiste manier wordt uitgevoerd. Bovendien behoud je ook zeker de fabrieksgarantie die op de warmtepomp zit.

Heb je vragen over het gebruik van de warmtepomp of hoe je deze nog efficiënter kunt inzetten? Dan kunnen deze direct beantwoord worden. De installateur heeft jarenlange kennis en ervaring met dit soort warmtepompen. Zo ben je snel op de hoogte van alle feiten.

Houd er wel rekening mee dat er meestal extra kosten in rekening worden gebracht als je de warmtepomp laat installeren. Daarnaast kan het wat langer duren voordat deze klus uitgevoerd kan worden. De vraag naar warmtepompen is op dit moment nou eenmaal erg groot.