Woonleningen

Hypothecair krediet wordt duurder

Begin dit jaar bereikten de rentes op woonkredieten in België een historisch laagtepunt. Nadat de hypothecaire rentes jarenlang daalden, daalden ze in maart zelfs onder de twee procent interest, waardoor lenen best aantrekkelijk was. Sinds mei 2015 zien we echter opnieuw stijgende rentes. Wie zich de laatste jaren op de woningmarkt begaf, genoot een dubbel voordeel: historisch lage hypothecaire rentes én een betaalbare vastgoedmarkt. Dat leverde een flinke besparing op in de woonlasten. Bovendien is het voor starters interessant om de goedkope rente voor tien jaar vast te zetten, zodat zij lange tijd kunnen genieten van de voordelige financiële situatie, terwijl de huurprijzen snel kunnen stijgen.

De gemiddelde rentevoet op een lening van 25 jaar daalde van 3,90% in 2013 naar 2,57% in de eerste helft van 2015. Terwijl de woningprijzen wel licht omhoog gingen ten opzichte van 2013, kon het gemiddelde gezin door de lagere rente meer geld lenen en dus toch kiezen uit een groter woningaanbod.

Rentes stijgen opnieuw

In het voorjaar waren echter de eerste tekenen zichtbaar van stijgende hypotheekrentes. Zo stelde De Standaard in mei 2015 vast dat de tarieven voor het woonkrediet groeiden onder invloed van de stijgende rente op staatsobligaties. Daarop maakten de banken leningen op lange termijn met een vaste rente duurder.

De rentes bereikten een hoogtepunt in juli, waarna ze opnieuw lichtjes gedaald zijn. Momenteel bevinden de rentes zich op het niveau van januari-februari 2015. Je geniet nog steeds een erg aantrekkelijk tarief om te lenen.

Het ziet ernaar uit dat deze voordelige situatie niet eeuwig zal duren. Dat de rentevoeten op lange termijn (bijvoorbeeld 20 jaar) tegenwoordig hoger liggen dan die op korte termijn (bijvoorbeeld 1 jaar), geeft aan dat de meeste spaarders en beleggers een stijging van de rentevoeten verwachten. Wacht daarom niet te lang om je lening af te sluiten.