Woonleningen

Hypotheek berekenen in 2022: dit moet je weten

Hypotheek berekenen in 2022: dit moet je weten
De huizenmarkt in Nederland staat al even op de kop. In december 2021 was de prijsstijging van huizen in het land het hoogst van dat jaar, maar ook in de andere maanden van vorig jaar waren woningen duurder dan de jaren ervoor.

Dat betekent niet dat er ineens niks meer beschikbaar is voor jouw budget; wel dat je misschien even wat langer moet zoeken. Het vinden van een woning begint met je hypotheek berekenen. Hoe je dat in 2022 doet en wat je erover moet weten, lees je in dit artikel.

Hoeveel geld kun je lenen in 2022?

Voor je hypotheek berekenen, is het goed om te weten hoeveel geld je in 2022 kunt lenen. Je hebt net als de jaren hiervoor eigen geld nodig om een woning te kunnen kopen. Bij het aanschaffen van een huis komen namelijk altijd extra kosten kijken. Deze kosten kun je sinds 2018 niet meer meefinancieren in je hypotheek. Denk er dus aan dat je ongeveer 4% tot 6% van de koopsom zelf in moet leggen. Natuurlijk mag je altijd meer geld inleggen als je dat hebt. Dat kan spaargeld zijn of de overwaarde van je vorige huis.

Dit houdt in dat je in 2022 100% van de woningwaarde kunt lenen en dus niet meer. De extra kosten zijn voor eigen rekening. Denk hierbij aan de overdrachtsbelasting en de kosten voor de notaris, maar ook aan de makelaarskosten en de taxatiekosten. Wanneer je jonger bent dan 35 jaar en een huis koopt dat minder dan € 300.000 kost dan hoef je geen overdrachtskosten te betalen. Besluit je om in 2022 te kiezen voor een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie? In dat geval kan dat dit jaar alleen bij woningen met een waarde tot € 355.000.

Je maximale hypotheek berekenen doe je online

Of je nu voor een huis van 100 jaar gaat of liever voor nieuwbouw kiest; in beide gevallen kun je gewoon online je maximale hypotheek berekenen. Zo weet je een beetje waar je aan toe bent wanneer je vervolgens op zoek gaat naar je droomhuis. Om te weten wat de maximale hypotheek is die je kunt krijgen, heb je de volgende gegevens nodig:

  • Je geboortedatum
  • Je bruto inkomen
  • Of je ondernemer bent of niet. Zo ja; je netto inkomen op jaarbasis van de laatste drie jaar
  • Bovenstaande gegevens van een eventuele partner met wie je een hypotheek af wil sluiten.

Vervolgens krijg je een schatting te zien van de maximale hypotheek die je aan zou kunnen vragen. Natuurlijk is het altijd prettig om hier advies van een expert over te krijgen. Daarom is het aan te raden om een gesprek aan te vragen met een hypotheekadviseur die je gepast advies kan geven. Hij of zij heeft enkele stukken nodig, zoals:

  • Werkgeversverklaring bij vast dienstverband
  • Intentieverklaring bij tijdelijk dienstverband
  • Informatie over leningen zoals een studieschuld
  • Informatie over eventuele schulden
  • Rekeningafschriften van (spaar)rekeningen
  • Polis van eventuele levensverzekering.

Met dergelijke informatie en stukken is een hypotheek berekenen en aanvragen hartstikke eenvoudig.