Verbouwen

Iconische vieringtoren Sint-Amandskerk Geel krijgt opknapbeurt

Iconische vieringtoren Sint-Amandskerk Geel krijgt opknapbeurt
Sint-Amandskerk - Foto: © stad Geel
De vieringtoren van de eeuwenoude Geelse Sint-Amandskerk ondergaat een grondige restauratie. Stichting Kempens Landschap coördineert de werken aan het beschermde monument op basis van een beheersovereenkomst met het stadsbestuur. Het agentschap Onroerend Erfgoed kent een erfgoedpremie van 87.430,22 euro toe aan het project.

De imposante laatgotische Sint-Amandskerk torent al sinds de 16e eeuw uit boven het Geelse marktplein. Na een vernietigende brand in 1489, die een eerdere constructie in as legde, werd de kerk tussen 1490 en 1531 heropgebouwd. Door de jaren heen onderging de kerk meerdere verbouwingen, waaronder een aanzienlijke inspanning om oorlogsschade te herstellen in de jaren '50. In de jaren '90 werd de vieringtoren door een storm van zijn voetstuk getild, waarna de toren volledig heropgebouwd werd. Ondanks die vele herstelpogingen, heeft de tijd zijn tol geëist op verschillende delen van de historische kerk. Zo bleek een groot deel van houtwerk van het vieringkruis is zeer slechte staat te zijn.

Iconische vieringtoren Sint-Amandskerk Geel krijgt opknapbeurt
De tijd heeft zijn tol geëist op verschillende delen van de historische kerk - © stad Geel

Noodzakelijke restauratie

Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, legt uit:

"De noodzaak voor deze restauratie kwam aan het licht tijdens een recente inspectie. Daarbij stelden we significante schade aan het houtwerk van het vieringkruis vast. Naar aanleiding daarvan stelde Stichting Kempens Landschap een gedetailleerd restauratiedossier op. Dat leidde tot de aanstelling van de gespecialiseerde firma Renotec voor de uitvoering van de werken."


Gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, vult aan:

"We zijn blij dat stad Geel voor dit project bij onze organisatie kwam aankloppen. Het onderstreept het vertrouwen in onze expertise en onderstreept de goede samenwerking tussen de stad en Stichting Kempens Landschap. Zo realiseerden we in het verleden samen ook al heel wat moois in natuurgebieden Geel-Bel, Volmolen en Kalvarieberg."


Erkende erfgoedorganisatie
De restauratiewerken, geraamd op zo'n 136.500 euro, gingen van start op 3 april en zullen naar verwachting begin juni afgerond worden. Het project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een erfgoedpremie van het agentschap Onroerend Erfgoed van 87.430,22 euro.

Burgemeester Vera Celis: "Voor dit restauratieproject sloten we een beheersovereenkomst af met Stichting Kempens Landschap. Als erkende erfgoedorganisatie bracht zij onlangs ook de restauratie van de kerktoren van Vremde tot een goed einde. Dankzij hun inzet en expertise kunnen we een belangrijk deel van onze Geelse geschiedenis voor de toekomst bewaren. Bovendien hebben we via de Stichting recht op een aanvullende premie van 10% bij het agentschap Onroerend Erfgoed."