Architectuur

Imageo van Arval: waar kunst en architectuur elkaar ontmoeten

Imageo van Arval: waar kunst en architectuur elkaar ontmoeten
De beroemde Spaanse schilder Pablo Picasso zei het al: alles wat je kan bedenken is echt. Arval bewijst met het innovatieve Imageo-procedé dat hij overschot van gelijk had. Het wordt nu immers mogelijk om gevels en muren te decoreren met tal van digitale grafische elementen zoals foto's, tekeningen, patronen of teksten. Deze worden op de thermohardende coating van Arval aangebracht via een nieuwe printtechnologie, met name TNM (le Transfert Numérique Moleculaire). Imageo biedt oneindig veel mogelijkheden en laat ware creativiteit eindelijk tot z'n recht komen. Gepersonaliseerde visuele façades geven voortaan een extra dimensie aan het inventieve spel der dimensies bij allerhande architecturale constructies.

Innovatieve technologie

Het aanbrengen van de Imageo-gevelplatenprints gebeurt in twee fases. Eerst worden de grafische pigmenten via de TNM-techniek geprint op voorgelakt staal (geschikt zijn Hairplus, Hairultra, Authentic, Edyxo en Hairexcel). De gevelplaten mogen tot 70 millimeter hoog, tot 1800 millimeter breed en tot 6000 millimeter lang zijn, anders passen ze niet in het printapparaat. Vervolgens worden de panelen bedekt met een vernislaag die hen beschermt tegen uv-straling en eventuele graffitischade. Vooral dit laatste aspect is in het licht van de vele openbare toepassingsmogelijkheden een belangrijke troef: men kan de graffiti binnen de 72 uur na de feiten met behulp van een chemische reiniger verwijderen. Dit product kan samen met de panelen aangeboden worden. Imageo biedt bovendien een tienjarige garantie tegen corrosie en verkleuring van de beelden.

Stedenbouwkundige revolutie

Het Imageo-procedé kan op allerlei verschillende manieren ingezet worden: om een symfonie van knappe afbeeldingen te creëren in theater- en concertzalen, om een modern shopping center nog moderner en hipper te maken aan de hand van een artistieke tekening, om een waardevol museum extra in de verf te zetten aan de hand van intrigerende kleurschakeringen, om een rustgevend patroon aan te brengen in ziekenhuizen en dokterspraktijken,... Het leent zich zowel tot nieuwbouw als tot renovatie. In Frankrijk maakte men al enkele malen gebruik van de nieuwe technologie. Zo werd de gevel van de prestigieuze Montpellier-arena bekleed met de afbeelding van een amethist. Deze is opgebouwd uit verschillende tinten violet die veranderen naargelang de lichtinval, zodat de diamant bij mooi weer ook echt lijkt te schitteren. Een ander mooi voorbeeld is winkelcentrum 'Le Merlan' in Marseille.



Meer dan decoratie alleen

Imageo heeft niet enkel voordelen op decoratief gebied. Het biedt gezien zijn breed toepassingsgebied eveneens het nodige comfort en kan probleemloos geïntegreerd worden in thermisch en akoestisch hoogwaardige systemen. Arval hield bij de ontwikkeling van het systeem ook erg veel rekening met de hedendaagse eisen op het vlak van duurzaamheid. De producten van het bedrijf staan bekend om hun lange levensduur en hun vlotte recyclage. De polymeren en de pigmenten die bij Imageo gebruikt worden om het decor over te zetten op het metalen oppervlak bevatten daarenboven geen zware metalen.

Imageo van Arval is met andere woorden dé optie op de toekomst voor creatieve architecten die de impact van hun gebouwen op mens en omgeving willen optimaliseren. De innovatieve en duurzame technologie laat allerhande gepersonaliseerde creaties toe en zorgt voor een uniek visueel spel waar zowel collega's als buitenstaanders nog lang over zullen napraten.