Vastgoed

Immo: Is een studentenkot verhuren nog steeds winstgevend?

De tijd dat studentenkoteigenaars de studenten diep in de zakken konden tasten, is gelukkig al lang verleden tijd. Vandaag blijkt zelfs dat investeren in studentenkoten steeds minder interessant wordt. De reden? De nieuwe energienormen en de toenemende eisen van de student.

Studentenkoten: de vraag stijgt
Elk jaar opnieuw zijn honderden Belgische studenten wanhopig op zoek naar een huisvesting voor het komende academiejaar. Elk jaar hetzelfde verhaal. Er is dus een ernstig gebrek aan studentenkoten! Voor de huiseigenaren is dit natuurlijk een goede zaak. Zolang de vraag het aanbod overstijgt zijn huiseigenaren verzekerd van een verhuur. Maar door de steeds strenger wordende normen in de energiesector is de vraag of studentenkoten verhuren nog wel winstgevend is.

Is een studentenkot verhuren nog een rendabele investering?
Met de verstrenging van de bouwvoorschriften, veiligheidsnormen, brandvoorschriften en noem maar op, lijkt het er steeds meer op dat de winst uit het verhuren van studentenkoten alsmaar kleiner wordt. Zeker voor zij die maar één of twee studentenkoten bezitten. Inderdaad, om er een winstgevende investering van te maken, moet je investeren in verschillende koten. Maar overdaad schaadt, ook bij studentenkoten. Vanaf zes studentenkoten wordt de investering te duur en de administratie te ingewikkeld.

Een andere factor die weegt op de rendabiliteit van studentenkoten zijn de steeds kritischer wordende studenten. Tegenwoordig wil een student een kot met een keuken, eigen douche, dubbele beglazing, … Maar al deze verbeteringen hebben een prijskaartje! Bovendien is het, vooral in een studentenstad, nodig om studentenkoten om de 5 jaar te vernieuwen, anders wordt het studentenkot in geen tijd een studentenkrot. Bovendien is de markt is in volle verandering en geven de lokale instanties vaak de voorkeur aan jonge gezinnen in plaats van tijdelijke huurders.

Huurcontract van 12 maanden
Maar er is ook goed nieuws! Voorheen waren huurcontracten van 10 maanden de regel, waardoor het kot 2 maanden kwam leeg te staan. Tegenwoordig is de trend een huurcontracten van 12 maanden. Geen twee maanden leegstand en inkomensverlies dus.