Bedrijfsnieuws

ImmoPass haalt 390.000 euro vers kapitaal op

ImmoPass haalt 390.000 euro vers kapitaal op
Afbeelding: © Immopas
Met een kapitaalsverhoging van 390.000 euro zet ImmoPass, de eerste onafhankelijke instantie voor technische en energieaudits van residentieel en kantoorvastgoed in België, een belangrijke stap in zijn strategische ontwikkeling. Deze fondsen zijn opgehaald tijdens een Serie A-investeringsronde, waaraan zowel particuliere als professionele investeerders deelnamen.

ImmoPass heeft de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt en is inmiddels winstgevend. Het bedrijf streeft ernaar een leidende positie te verwerven in de energietransitie binnen de residentiële vastgoedmarkt door verdere groei en diversificatie te bevorderen. Daarnaast richt ImmoPass zich op een bredere aanwezigheid in Vlaanderen en wil het zijn positie in Brussel en Wallonië versterken.

ImmoPass, gekend voor zijn technische en energieaudits en certificeringen voor vastgoed, blijft evolueren. Sinds 2018 is ImmoPass erin geslaagd een sterke en winstgevende aanwezigheid op de Belgische vastgoedauditmarkt uit te bouwen. Het bedrijf kon zijn credibiliteit verder aanscherpen door strategische partnerschappen met grote vastgoedspelers, zoals Immoweb. Dankzij deze Serie A-fondsenwerving van 390.000 euro wil ImmoPass de geplande groei voor de komende twee jaar financieren en zijn dienstenaanbod uitbreiden, zowel technisch als geografisch.

Marc Guilmot, CEO en medeoprichter van ImmoPass verklaart: 'Door nieuwe investeerders aan te trekken en ons kapitaal te versterken, kunnen we onze competenties verder ontwikkelen en nieuwe markten verkennen. We bevinden ons in een comfortabelere positie om groei-investeringen te maken en te diversifiëren. Zo bereiden we ons voor op mogelijke veranderingen, zowel in de markt als op vlak van regelgeving.'


Een referentie door berekende groei

ImmoPass wil met deze fondsenwerving dé referentie worden in de energietransitie van de residentiële vastgoedmarkt. Daarvoor wil ImmoPass zijn groei financieren en tegelijkertijd op een doordachte en berekende manier nieuwe diensten ontwikkelen.

'We hebben gekozen voor een 'verantwoorde' kapitaalsverhoging. Onze groei vraagt meer gerichte financiële middelen, waardoor we focussen op gecontroleerde groei met mature producten en diensten, met behoud van de winstgevendheid van onze activiteiten.' voegt Marc Guilmot toe.


ImmoPass streeft ernaar zijn activiteiten de komende twee jaar te verdubbelen: van 1500 verwerkte dossiers in 2023, naar 2500 in 2024, 3500 in 2025 en 5000 dossiers in 2026.

'De kracht van ImmoPass ligt in de efficiëntie en geografische dekking van haar diensten en middelen, om in heel België dezelfde kwaliteit te kunnen leveren. Onze huidige organisatie en processen lopen gesmeerd. Zo kunnen we het ordervolume uitbreiden, waardoor we onze winstmarge kunnen vergroten en tegelijkertijd onze vaste kosten onder controle houden.' benadrukt Guilmot nog.


Bovendien wil ImmoPass duidelijk zijn aanwezigheid in Vlaanderen & Brussel vergroten, mede dankzij de nieuwe EPC-normen die door het Brussels Gewest zijn ingevoerd. ImmoPass ziet een enorm potentieel in het Brusselse vastgoedpark dat EPC-expertise en ondersteuning bij renovatiewerken vereist. De auditorganisatie wil ook haar marktaandeel (momenteel 10%) in energieaudits in Wallonië vergroten.

Prioriteiten en versterking van de middelen

De fondsenwerving van 390.000 euro komt uit eigen vermogen via de aankoop van nieuwe aandelen. Dat betekent dat het bedrijf fondsen werft door nieuwe investeerders de mogelijkheid te bieden aandelen van het bedrijf te kopen. Met andere woorden, investeerders dragen geld bij aan het bedrijf in ruil voor aandelen erin. Het volgt op een initiële fondsenwerving van 600.000 euro in juni 2020 en een bijkomende injectie van 300.000 euro in 2022. Door deze eerdere financieringsrondes kon ImmoPass de basis leggen voor haar ontwikkeling en een solide reputatie opbouwen.

Concreet gebruikt ImmoPass de middelen uit de nieuwe fondsenwerving om:
  • nieuwe technische profielen aan te werven om het dienstenaanbod te verbeteren en te diversifiëren (zoals een architect in Vlaanderen of een ingenieur in bijzondere bouwtechnieken);
  • een compleet dienstenaanbod te ontwikkelen, gaande van de voorlopige analyse van een gebouw vóór de start van de werken, inclusief stedenbouwkundige vergunningen in het kader van energierenovatie, EPC-studies en -verantwoordelijkheden, tot technische- en ingenieursstudies en ondersteuning van de werken;
  • de mogelijkheden te verkennen om complementaire diensten en goedkeuringsbedrijven over te nemen, zoals architectenbureaus of vastgoedcertificeringsbedrijven.

Concreet geven ze de komende zes maanden prioriteit aan het garanderen en uitbreiden van de huidige dienstverlening in de regio's waar ImmoPass al sterk aanwezig is. Ze willen daarbij ook nieuwe gespecialiseerde profielen aantrekken. Daarna concentreert ImmoPass zich op nieuwe diensten en de geografische en sectorale uitbreiding ervan.

Bestaande investeerders bevestigen, ook nieuwkomers springen mee op de kar

De bestaande particuliere aandeelhouders nemen ook nu deel aan deze kapitaalsronde en bevestigen daarmee hun vertrouwen in ImmoPass. Daarnaast komen er nieuwe strategische aandeelhouders bij. Sommige kenden ImmoPass als onderdeel van hun commerciële ontwikkeling, anderen zijn klanten, leveranciers, business angels of zelfs fervente aanhangers van de energiezaak.

'Op zes jaar tijd zijn we er uit het niets in geslaagd onze plek op de Belgische markt te veroveren. We hebben onze 'sérieux' bewezen en ons vermogen om kwaliteitsservice te leveren met gecontroleerde marges. We zijn gekend en erkend door steeds meer belangrijke spelers. Dankzij de groeimogelijkheden hebben we onze huidige aandeelhouders gerust kunnen stellen over de ontwikkelingsmogelijkheden van ImmoPass, en nieuwe aandeelhouders kunnen overtuigen.'


Sommige nieuwe investeerders voegen specifieke vaardigheden toe aan de aandeelhoudersstructuur, zoals het landmeter-expertenbureau van Philippe Ledoux. ImmoPass heeft ook ingespeeld op de wens van sommige medewerkers die ook aandeelhouder wilden worden, zoals COO Geoffroy De Buysscher, die de groei in Vlaanderen mee vorm moet geven. Deze investeerders brengen sleutelcompetenties mee die de afdeling 'Vision' verder ontwikkelen en de aanwezigheid van het bedrijf in Vlaanderen versterken. Bovendien vertrouwen beleggers in een onzekere economische context op ImmoPass, dankzij de sterke prestaties in een steeds strengere en complexere regelgevingscontext.

'Europa wil het gebouwenbestand duurzamer, betaalbaarder en veerkrachtiger maken in het licht van de klimaatuitdagingen. De bijhorende nieuwe regelgeving en richtlijnen rond energierenovatie openen nieuwe kansen voor onze sector. De lidstaten worden duidelijk aangemoedigd om nationale plannen te ontwikkelen voor de renovatie van hun gehele gebouwenbestand en om de energie-efficiëntie ervan te verbeteren. Wij zijn ervan overtuigd dat onze expertise essentieel zal zijn om vastgoedspelers te ondersteunen bij deze bouwtransitie. Energieaudits, EPC-expertises en andere certificeringen (asbestcertificering etc.) worden essentieel en de uitvoering ervan is zeer kwalitatief geworden. Het EPC-label speelt tegenwoordig een beslissende rol bij vastgoedtransacties', besluit Pierre-Louis Firre, medeoprichter en technisch directeur van ImmoPass.