Een 100% digitale woonverzekering die gebruikmaakt van blockchain
De 1e vastgoedsite van België komt vandaag met zijn woonverzekering voor huurders naar buiten. Immoweb wil blijven innoveren en een nieuw product op de markt brengen met een tweeledig doel: een 100% digitaal product aanbieden met een zeer degelijke dekking. Voor de klantentevredenheid vormt het eerste schadegeval altijd het moment van de waarheid. Dit is immers het moment waarop de verzekeraar zijn beloftes moet waarmaken. In de studie die Immoweb begin dit jaar voerde, en waarvan de cijfers en trends verderop toegelicht worden, wordt schadebeheer als voornaamste criterium aangehaald bij de keuze van een verzekeraar.Om op deze eis in te spelen heeft Immoweb een volledig digitale procedure uitgewerkt voor schadebeheer, op basis van de blockchain-technologie. Het is niet voor het eerst dat de 1e vastgoedsite van België deze technologie inzet. Ook bij ‘Homestamp.io’, de applicatie van Immoweb voor certificering van plaatsbeschrijvingen, worden al gegevens opgeslagen in de blockchain. Met deze technologie kan de gebruiker zijn schadeaangifte en de bijbehorende documenten van een datumvermelding voorzien. Zo wordt de informatie dan op transparante, beveiligde, autonome en duurzame wijze opgeslagen. Immoweb ontwikkelde deze nieuwe verzekering samen met Qover, hun partner in geavanceerde technologie, en met Baloise Insurance, specialist in risicobeheer. Ook de blockchain-applicatie werd ontwikkeld in samenwerking met de mediagroep Axel Springer, digitale topspeler in Europa, waarvan Immoweb deel uitmaakt.
Vlotter een verzekering afsluiten en een eenvoudigere procedure hanteren
Voor de uitwerking van het nieuwe product deed Immoweb begin dit jaar onderzoek naar de woonverzekering van zo'n 700 huurders. Uit deze studie bleek dat 90% van de huurders al een woonverzekering had afgesloten. De helft van de huurders (50%) die een dergelijke verzekering hadden, wisten echter niet wat ze precies inhield, kenden de naam van hun verzekeraar niet en gaven er dus de voorkeur aan zich tot een makelaar of een bankverzekeraar te wenden. Van degenen die een verzekering hadden afgesloten, heeft een derde (33%) gekozen voor een volledige dekking, inclusief huurdersaansprakelijkheid, bescherming van de inboedel, rechtsbijstand en burgerlijke aansprakelijkheid familiale verzekering.Met deze nieuwe verzekering willen we ons concentreren op wat de mensen echt willen: een goede dekking, een democratische prijs en een sterk vereenvoudigde procedure. Voor deze woonverzekering geldt een 24h/24 beschikbare bijstand, toch tamelijk zeldzaam op de Belgische én op de Europese markt. De schadevergoeding voor opzegging van de huurovereenkomst wordt onder bepaalde omstandigheden ten laste genomen en de verzekering biedt huurders die tijdelijk geen gebruik kunnen maken van hun woning een wederverhuringsvergoeding, voor de tijd die nodig is om de schade te herstellen. Daarnaast biedt ze ook een aantal optionele waarborgen zoals de burgerlijke aansprakelijkheid familiale verzekering, rechtsbijstand en ook opties voor fietsen en e-bikes. Deze verzekering zal online worden aangeboden aan alle gebruikers van de site van Immoweb, maar ook via partneragentschappen.
Bovendien bevestigt 11% van de bevraagde personen dat een verhuis het geknipte moment is om zijn woonverzekering opnieuw te overwegen of te wijzigen. "Deze trend plaatst ons dus in een bevoorrechte positie omdat we op de eerste rij staan bij deze stap in het leven van onze klanten", vervolgt Valentin Cogels.