Sinds 2009 steeg de gemiddelde aardgasprijs met 25%. De stookolieprijs werd 80% duurder. Zelfs als we voorbijgaan aan voordelen als vermindering van de CO2-uitstoot, verhoging van uw wooncomfort en de waarde van uw eigendom, is het dus nog nooit zo belangrijk geweest uw woning zo energiezuinig mogelijk te renoveren. Al was het maar om uw portefeuille wat te sparen. Nochtans ontsnapt er uit nog veel te veel woningen heel wat warmte, waardoor 58% te veel stookkosten dienen te worden betaald. Concreet komt dit neer op een energiefactuur die tot 1.450 euro te veel per jaar bedraagt. Dit bedrag – dat letterlijk uit uw huis ontsnapt – kan nochtans op 4 manieren heel doeltreffend worden gerecupereerd: door uw dak of zolder te isoleren, door hoogrendementsbeglazing te plaatsen, een condensatieketel of warmtepomp aan te schaffen en de buitenmuren van extra isolatie te voorzien. Het zijn precies deze 4 maatregelen die het Energierenovatieprogramma 2020 van de Vlaamse Overheid voorschrijft en waardoor de website www.renovatie2020.be de Vlaamse surfer gidst. Ze impliceren een bepaalde investering, maar dankzij de energiekosten die u daarna bespaart en dankzij de premies en fiscale voordelen is die investering heel snel terugverdiend. Enkele bouwheren die www.renovatie2020.be als energiezuinige leidraad tijdens hun verbouwingen hanteerden, getuigen...
Stap 1: isolatie van het dak of de zoldervloer
Suzanne Bleus uit Beerse isoleerde zelf haar zoldervloer. Bovenop de 6 cm isolatie die reeds op de vloer (oppervlakte 80 m²) aanwezig was, bracht ze 22 cm Isoconfort 35 aan. Zo slaagde ze erin om haar gasverbruik met 30% te reduceren. “Een groot rendement inderdaad,” bevestigt Suzanne, “ en dat voor een investering van amper 90 euro”. Voor het isolatiemateriaal zelf betaalde ik namelijk 750 euro (incl. btw), maar ik kreeg er indertijd wel 500 euro Vlaamse dakisolatiepremie en 160 euro REG-premie voor terug. Momenteel zou dat 4 euro / m² x 80 (waarde 320 euro) zijn als ik het zelf zou doen, en 30 % belastingsvermindering plus 8 euro / m² x 80 als de werken door een aannemer zouden worden uitgevoerd. De 90 euro die bij mij overbleef, had ik toen zelfs al na een goede 3 maanden terugverdiend. 30% besparing op de gasrekening komt voor mij persoonlijk immers neer op ongeveer 320 euro op jaarbasis.” Suzanne vervolgt: “Voor de komende jaren zal het rendement van mijn investering trouwens accumuleren: zelfs als de energieprijzen constant blijven, heb ik na 10 jaar 3200 euro verdiend, na 20 jaar 6400 euro enz.”
Karel Lagast isoleerde dit jaar het dak van zijn woning in Assebroek. In totaal plaatste zijn aannemer 60 m² Powerroof®-dakisolatie van 9 cm dik en bekleedde die met Pottelberg Stormpan 44 rustiek. “Voor mij staan duurzaamheid en energiebesparing bovenaan mijn prioriteitenlijst. Kleidakpannen vormden dus een vanzelfsprekende keuze”, zegt Karel. “Als isolatiemethode koos ik voor PU- isolatieplaten om zo weinig mogelijk zolderruimte te verliezen. PU- isolatieplaten worden namelijk aan de buitenzijde van de dakstructuur geplaatst (sarking methode) en hebben een uiterst hoge isolatiewaarde. De zolderruimte moest dienst doen als speelruimte voor de kinderen - en de spanten bloot te kunnen laten. De totale kostprijs van de isolatiepanelen, het onderdak en de pannen bedroeg ongeveer 100 euro/m². In totaal moest ik dus 6.000 euro investeren,” rekent Karel uit, “maar ik kon wel beroep doen op een belastingsaftrek van 30% van de uitgaven op de isolatiepanelen (30% van de 2.850 euro voor de aankoop van de isolatiepanelen en hun plaatsing, dus 855 euro) en op een dakisolatiepremie van 6 euro/m² (360 euro). Aangezien mijn woning meer dan 40 jaar oud is en een KI heeft van minder dan 1000 kon ik ook nog beroep doen op een zogenaamde functionele verbeteringspremie van de stad Brugge. Die bedroeg 40% van de kostprijs van de uitgevoerde werken en de aankoop van materialen samen. 2.400 euro met andere woorden. In totaal betaalde ik dus 2.385 euro . Ik ken mijn stookkosten sindsdien nog niet maar berekende dat ik met deze energiezuinige renovatiemaatregel zo’n 345 euro per jaar aan stookkosten zal besparen. Op een kleine zeven jaar heb ik de investering dus al terugverdiend. En mijn kinderen hebben een warme zolder om op te spelen.”
Stap 2: vervanging van enkele beglazing door hoogrendementsglas
Toen Frank en Peggy hun eerste woning in Aalst kochten, was er op het eerste gezicht weinig op aan te merken. Het dak was volledig vernieuwd en goed geïsoleerd, er stond een hoogrendementsketel, de muren waren geïsoleerd... Maar de 5 ramen aan de achterzijde van de woning, precies de plek die zij als living wilden benutten, bestonden allemaal uit enkel glas. 18 m² in totaal. Bovendien waren de raamprofielen in vervallen staat, waardoor er ook langs het glas heen koude lucht de woning binnenkwam en warme lucht uit de woning ontsnapte. Dit jaar verving het koppel zowel het schrijnwerk als het glas zelf. Als schrijnwerk kozen ze pvc-ramen met meerkamerprofiel van Deceuninck. Frank legt uit: “We kozen voor Deceuninck omdat die fabrikant een brede waaier kleuren en stijlen aanbiedt. Via de kleurensimulator op zijn website vonden we precies dat profiel en die kleur die we zochten. Maar de uitstekende U-waarde (warmtedoorgangsgcoëfficiënt) speelde ook een rol. De thermische prestaties van de profielen van Deceuninck zijn immers nog beter dan de eisen die de overheid via de EPB-wetgeving stelt. En met 100 euro cashback die we via de www.haalmeeruituwramen.be-campagne teruggestort kregen bij aankoop van 5 tot 9 ramen in kleur, zijn we nog eens goed gaan eten. De grootste energiebesparing realiseerden we evenwel door het enkel glas te vervangen. Niet door ‘gewoon’ dubbel glas maar door hoogrendementsglas van Saint-Gobain Glass, die met een U-waarde van 1,1 W/m²K nog 3 x beter isoleert. We betaalden voor het glas 1.450 euro, waarvan we 216 euro ( 12 euro per m² x 18) konden recupereren dankzij premies. Voor ons betekent dit een jaarlijkse besparing van om en bij de 520 euro op onze energiefactuur. Op iets meer dan 4 jaar tijd hebben we de investering dus terugverdiend. En we zijn inderdaad van plan om hier nog zo lang mogelijk te blijven wonen”, lacht Frank. “Trouwens... als we daarna de woning verkopen, is die eveneens in waarde gestegen. Twee maal financiële winst dus.“
Stap 3: plaatsen van een condensatieketel of een warmtepomp
Philippe en Catherine betrokken in 2011 een woning in Zwijndrecht waar een verwarmingsketel van 1990 stond die dringend aan vervanging toe was. Niet alleen omdat hij steeds meer ouderdomsgebreken begon te vertonen, maar ook omdat een niet-condenserende verwarmingsketel ouder dan 20 jaar tot een derde meer verbruikt dan een nieuwe condenserende ketel. Heel wat warmte en geld gingen bij Philippe en Catherine gewoon door de schoorsteen verloren. Ze lieten dus een condensatieketel op gas van Viessmann installeren die een veel beter rendement haalt. Dat komt doordat een condensatieketel de warmte in de rookgassen recupereert en gebruikt om de woning te verwarmen. “Onze installateur maakte een offerte voor een nieuwe condensatieketel op gas van Viessmann. Het model dat we verkozen kan je al aankopen vanaf 1.590 exclusief btw.”, legt Philippe uit. "De volledige investering inclusief installatie en aanpassing van de rookgasbuis bedroeg 4.800 euro. En we berekenden dat we die investering op 7 jaar terugverdienen.” “In elk geval,” besluit Catherine, “ besparen we door die vervanging van de ketel alleen al 30% energiekosten of 650 euro gas per jaar. Een besparing voor onze portemonnee die eveneens goed is voor het milieu, want de uitstoot van schadelijke stoffen daalde ook behoorlijk.”
Stap 4: isolatie van gevel of buitenmuur
Mevrouw Lahzar kocht in 2010 een herenhuis met een aangebouwde keuken in Menen. Maar de gebouwen waren helemaal niet geïsoleerd. Ze voerde dan ook meteen grondige isolatiewerken door. Zo isoleerde ze de achtergevels van de bewoonde ruimtes – 45 m² in totaal – met Powerwall®-buitengevelisolatie na. "Ik koos voor PUR- isolatieplaten die aan de buitenkant konden worden aangebracht, omdat het gebouw massieve muren van 46 cm dik heeft en binnenisolatie dan niet ideaal is. Ook gaat er zo binnenin geen ruimte verloren. En dankzij hun beperkte dikte nemen de panelen ook buiten weinig plaats in. Dat was nodig omdat het terras nogal smal is. Deze isolatieplaten hebben voor een kleine dikte een heel goede isolatiewaarde.”, legt mevrouw Lahzar uit. “Een bijkomend voordeel “, gaat ze verder, “is dat de isolatiepanelen in een mum van tijd konden worden geplaatst. En bovenal zijn ze uitermate energiezuinig. Hun tand-en-groef-kliksysteem geeft energielekken geen kans en ze zorgen voor uitstekende thermische prestaties. Ik betaalde ongeveer 1200 euro aan materialen en 750 euro aan plaatsingskosten voor de buitenmuurisolatie. Een investering inderdaad, maar snel terugverdiend. Door de premies die ik toen kreeg enerzijds . Hoeveel die juist bedroegen weet ik niet meer, maar nu zou dat 15 euro per m² zijn. Maar anderzijds – en vooral – ook door de onmiddellijke energiebesparing. Ik schat – want ik heb daarnaast ook het plafond van de kelder en het plat dak van de keuken met isolatieplaten van Recticel® geïsoleerd, enkel glas vervangen door hoogrendementsglas en een condensatieketel geplaatst – dat deze ingreep alleen al ervoor zorgde dat het verbruik voor verwarming en sanitair warm begin 2012 slechts 4 euro per dag bedroeg. De afwerking van de buitenmuurisolatie is evenwel nog niet helemaal klaar. Die van de keuken wel. Die is afgewerkt met zwarte panelen. Het gelijkvloers van het gebouw is afgewerkt met de gevelsteen Terca Agora Zilvergrijs, een kleur die identiek is aan het Padouk waarmee ik de bovenkanten zal bekleden. Keramische gevelstenen zijn immers vorm- en stootvast en dus goed bestand tegen de fietsen die tegen de gevel worden gezet, onderhoudsvriendelijk, vorstbestendig en vochtregulerend. Keramische gevelstenen halen ook makkelijk een levensduur van 150 jaar. Zo kan ik dus heel lang van mijn energiebesparende buitenmuurisolatiemaatregel genieten.”
Geert Lefevre uit Kortrijk isoleerde de 3 buitenmuren (voor- , achter- en zijgevel) van zijn halfopen bebouwing door de waterafstotende glaswolvlokken Yello-by-ISOVER in de spouwlaag tussen buiten- en binnenmuur in te blazen. Dit is vandaag de dag een veelgebruikte methode om gevels en buitenmuren te isoleren. De ingreep is immers zeer beperkt, de kosten zijn minimaal en het resultaat is onmiddellijk voelbaar. Het wooncomfort neemt toe en het warmteverlies door de muren wordt op deze manier met 2/3de verminderd. Geert heeft momenteel zijn eindafrekening nog niet gekregen, maar door zijn meterstand goed in de gaten te houden, vermoedt hij dat hij zo’n 28% minder stookkosten zal moeten betalen. En dat na een ingreep die – voor 115 m² – amper 2.500 euro kostte en waarvoor hij vorig jaar 4 euro/m² terugkreeg. “Dit jaar zou ik trouwens 6 euro per m² teruggekregen hebben”, zegt Geert. “Maar ik heb er geen seconde spijt van de werken geen jaar te hebben uitgesteld hoor. De 230 euro premies die ik toen niet heb gekregen, moet ik dit jaar al niet meer aan stookkosten betalen. Ik win zelfs nog meer. Om van de aangename warmte thuis maar te zwijgen.”
Meer over Duurzaam Bouwen
Energieopslag als basis van de energietransitie
19 december 2024Boekentip: Puur natuurlijk wonen
12 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam