In het bouwonderwijs zijn de populairste duale trajecten ‘ruwbouw’ met 111 leerlingen en ‘binnenschrijnwerk’ met 53 leerlingen. Voorts tellen ‘dakwerker’ en ‘daktimmerman’ respectievelijk 19 en 14 leerlingen. Ook zijn er 6 leerlingen in een duaal traject ‘technicus hernieuwbare energie’ en 4 leerlingen voor ‘stratenmaker’. Daarnaast zijn er momenteel trajecten zonder leerlingen zoals ‘natuursteenbewerker’, ‘restauratievakman schilder’ en ‘restauratievakman schrijnwerker’, terwijl die wel veelgevraagd worden in de bouwsector.
Blijf investeren in breed en divers bouwonderwijs
Embuild Vlaanderen breekt een lans voor alle (duale) bouwopleidingen. Ook degene die vandaag maar een beperkt aantal leerlingen tellen. Bouwactiviteiten, en bijgevolg het bouwonderwijs, zijn zeer divers en soms gaat het om niches. Richtingen zoals stratenmaker, tegelzetter en restauratievakman tellen momenteel maar een beperkt aantal leerlingen. Maar het investeren in, en promoten van die opleidingen blijft hoognodig om genoeg vakmensen voor de toekomst klaar te stomen.Nu heeft Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts, evenwel beslist om te rationaliseren en richtingen met minder dan 5 leerlingen te schrappen. Weliswaar geldt er een gedoogperiode van drie jaar. Dat is slecht nieuws voor de bouwsector die vreest dat er op korte termijn richtingen zullen geschrapt worden.
Hoewel in eenzelfde buurt kleine bouwopleidingen kunnen gecentraliseerd worden, dienen we ons te hoeden voor een drastische en structurele afbouw van het bouwonderwijs. Dat maakt de drempel immers hoger voor jongeren om te kiezen voor de bouw. Daardoor dient de sector nog meer op andere instroomkanalen terug te vallen zoals economische migratie en detachering. Maar dat draagt niet bij tot de Vlaamse werkzaamheidsgraad.