Verlichting

Inbouwspots installeren

Inbouwspots installeren
Inbouwspots zijn ideaal om je interieur op een niet al te opvallende wijze, mooi en sfeervol te verlichten. Ze zijn ideaal als basis verlichting of juist om een bepaald accent te leggen. Je kunt ze direct naar een bepaald aandachtspunt richten en zelf de lichtkleur bepalen. Denk dan ook goed na over de juiste inbouwspots, je kan het namelijk helemaal naar eigen hand zetten! Het zelf installeren van inbouwspots lijkt misschien een lastige klus, maar met een goede voorbereiding is het gemakkelijk zelf te doen! Om je wat op weg te helpen hebben we hier alle ins en outs voor je verzameld!

1. Kies de juiste inbouwspots

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je alle benodigde materialen hebt, de inbouwspots natuurlijk als belangrijkste. Kijk eens op de website van Lampen24 om de perfecte inbouwspots voor jouw woning te vinden. Sta bij de aankoop even stil bij de mogelijkheden die je graag hebt. Wil je bijvoorbeeld een dimmer aansluiten, dan moeten de spotjes die je koopt natuurlijk wel te dimmen zijn. Mocht je nu nog niet willen dimmen, maar in de toekomst misschien wel? Dan is de aankoop van dimbare spots alsnog helemaal geen slecht idee!

Sta ook stil bij de locatie waar de spots ingebouwd zullen gaan worden. Ga je de spots in een vol plafond plaatsen of kies je juist voor een strook spots om een bepaald punt te accentueren? Denk ook na over de lichtbundel die je nodig gaat hebben. Wil je een schilderij verlichten, dan zal je een minder brede lichtbundel nodig hebben dan wanneer je de eettafel wilt verlichten.

2. Overige materialen

Zorg dat je een elektrisch snoer en lasklem bij de hand hebt. Deze ga je later nodig hebben om de inbouwspots aan te sluiten op je wandcontactdoos. Heb je LED spots aangeschaft? Houd dan rekening met het feit dat deze vaak 2 lasklemmen nodig hebben. Zorg natuurlijk ook dat je een betonboor binnen handbereik hebt, deze ga je namelijk nodig hebben om de gaten te boren waarin uiteindelijk de inbouwspots zullen komen te hangen. Controleer ook even of je de juiste maat boor tot je beschikking hebt. Niets zo vervelend als halverwege een klus weer terug naar de bouwmarkt te moeten!

3. Selecteren en boren

Heb je alles bij de hand? Dan kan het installeren beginnen! Om te beginnen haal je (natuurlijk) de stroom eraf en verbind / plaats je de wandcontactdoos waar je de verlichting op aan gaat sluiten. Je kan deze bijvoorbeeld in de tussenruimte van je plafond plaatsen.

Markeer de plaatsen waar je de spots wilt hangen en bekijk het ook op afstand even om er zeker van te zijn dat je de perfecte locatie gekozen hebt. Gebruik ook altijd een meetlint en andere materialen om ervoor te zorgen dat alles gelijk hangt. Het is natuurlijk enorm vervelend om de komende jaren continue tegen dat ene scheef geplaatste spotje aan te kijken. Zeker wanneer het gaat om een rij inbouwspots die een specifieke plaats verlichten, zoals bijvoorbeeld een waardevol schilderij. Ben je helemaal zeker? Dan kun je met de boor de benodigde gaten maken in het plafond! Houd er een stofzuiger bij om extra opruimwerk achteraf te voorkomen, zo kun je meteen al het losse cement opzuigen.

Tip: De benodigde diameter staat meestal aangegeven op de gebruiksaanwijzing van je inbouwspots.

Inbouwspots installeren

4. Drivers aansluiten

Nu de gaten geboord zijn kun je de drivers van de inbouwspots ophangen en aansluiten op de wandcontactdoos. Als je dit bij alle spotjes gedaan hebt kun je hierna de aansluitsnoer door het gat naar buiten trekken; hier sluit je namelijk je spot op aan. Zorg ervoor dat je deze klus goed doet en houd achteraf een kwaliteitscontrole. Het zou jammer zijn als een van de spots straks niet blijkt te werken omdat de driver niet goed aangesloten zit.

5. Spots plaatsen

Nu kun je de spots gemakkelijk op het stukje aansluitsnoer bevestigen. Plaats de houders voor de inbouwspots in de gaten, sluit de aansluitsnoer aan en klik de houder in het gat! Mocht je voor een dimmer gekozen hebben dan kun je de standaard schakelaar vervangen voor een dimmer! Zeker bij inbouwspots is een dimmer van harte aan te raden. Zo kun je de hele sfeerverlichting in je woning gemakkelijk naar eigen hand zetten.