
Met het officiële startschot van de bouwwerken, in aanwezigheid van burgemeester Dirk De fauw en schepen Mathijs Goderis, gaat het project nu een nieuwe fase in. Naast de ondergrondse parking starten binnenkort ook de funderingswerken voor kantoorruimtes onder de naam 'De Commerce' en voor de moderne markthal 'De Mart'. Deze markthal wordt het kloppend hart van het stadsdorp en zal onderdak bieden aan de wekelijkse zondagsmarkt en twee horecazaken met dakterras. Tijdens de werken blijft de populaire zondagsmarkt, met gemiddeld 5000 bezoekers per week, gewoon doorgaan op de huidige locatie.

Eén van de meest ambitieuze bouwprojecten van Brugge
BULA mag zonder meer een ambitieus project genoemd worden, geleid door Global Estate Group, dat mikt op een harmonieuze integratie van wonen, werken en ontspannen in een groene omgeving. Kathleen Dewulf, CEO van Global Estate Group, benadrukt alvast de impact van dit project."Dit is een van de meest ambitieuze bouwprojecten die Brugge in jaren heeft gekend. De omvang van de bouwput illustreert hoe ingrijpend en toekomstgericht de herontwikkeling van deze historische site is. Met de ondergrondse parking, de markthal en het groene park wordt BULA een bruisende plek waar mensen graag wonen en werken. Dit project is een toonbeeld van hoe je erfgoed kan bewaren en tegelijk een duurzame toekomst kan creëren."
Imposante bouwput als fundament voor duurzaamheid
In totaal zullen er de komende tijd tien nieuwe gebouwen ontwikkeld worden met diverse functies. Naast De Commerce en De Mart is er onder meer nog een belangrijk residentieel luik dat mikt op wie duurzaam en in comfort wil wonen in het hart van Brugge.In 'De Moakers' komen 12 stijlvolle duplexlofts met royale zonneterrassen, terwijl 'De Torre' plaats biedt aan 2 woontorens met 59 energiezuinige appartementen, allemaal ontworpen met oog voor kwaliteit en hedendaags wooncomfort. Deze twee woontorens grenzen aan het groene stadspark van de site waardoor het er aangenaam wonen is. Daarnaast is er Den Hoek, een handelsruimte van 701 m² langs de Koningin Astridlaan en appartementen.
"In totaal voorziet BULA in meer dan 150 appartementen, 3.500 m² aan handelsruimte, drie horecaruimtes en zeven ateliers voor lokale ondernemers", aldus een trotse Kathleen Dewulf van Global Real Estate.
Burgemeester Dirk De fauw onderstreept het belang van deze transformatie.
"BULA is een prachtig voorbeeld van hoe we in Brugge met toekomstbestendige stadsontwikkeling aan de slag gaan. De voormalige Veemarkt wordt niet zomaar een nieuwe woonwijk, maar een levendig stadsdorp waar architectuur, duurzaamheid en leefbaarheid samenkomen. De combinatie van een indrukwekkende ondergrondse infrastructuur met een prachtig park maakt dit project uniek. Brugge zet hiermee een belangrijke stap naar een duurzame en innovatieve toekomst."

Groene long voor Brugge
Naast architecturale innovatie krijgt groen een centrale plaats in het project. Het toekomstige park, 3.300 m2, zal één vierde van de site omvatten. En zo wordt het BULA-park niet alleen een rustpunt voor de bewoners, maar ook een nieuwe groene long voor heel Brugge. Met een overvloed aan bomen, groen, wandelpaden en recreatieruimte wordt het een plek waar buurtbewoners kunnen ontspannen en samenkomen.Het mag dan ook niet verbazen dat intussen al 30% van de site verkocht is, gaande van appartementen tot winkel- en kantoorruimtes. Supermarkt Albert Heijn is alvast één van de namen die er zijn intrek zal nemen.
BULA zet bovendien sterk in op duurzaamheid met een 300-tal zonnepanelen op de daken en een geavanceerd geothermisch verwarmingssysteem. Meer nog: met 37,5 kilometer aan boorleidingen is dit het grootste geothermische project ooit in België. Die techniek maakt gebruik van aardwarmte voor verwarming in de winter en koeling in de zomer, wat bijdraagt aan een fossielvrije energievoorziening voor de gehele site.
"BULA wordt niet alleen een prachtige plek om te wonen en te werken, maar ook een toonbeeld van milieuvriendelijk bouwen voor de toekomst", zegt Kathleen Dewulf.
