Een hoge inflatie laat zich onmiddellijk voelen in de winkelkar maar vloeit trager door naar vastgoed. We hadden voorspeld dat het volledige effect van de inflatiegolf daardoor pas in 2023 voelbaar zou zijn. Die voorspelling is uitgekomen. Dat blijkt uit deze nieuwste editie van de CIB-Huurbarometer. In de eerste helft van 2023 zagen we een stijging van de gemiddelde huurprijs in Vlaanderen met 3,5%. Dat is een stuk meer dan de voorbije jaren maar volledig te verklaren door het (vertraagd) effect van de inflatiegolf.
Gelet op de inflatiegolf en daaraan gekoppeld de indexatie van de lonen en vervangingsinkomens met meer dan 10% het voorbije jaar mochten we een bovengemiddelde stijging van de gemiddelde huurprijzen verwachten. Die logische veronderstelling is waarheid geworden.
Een huurprijsstijging van 29€ (voor alle woningtypes samen), ofwel met 3,5% in één semester toont een breuk met het verleden. Ter vergelijking: voor 2022 bedroeg de hoogste stijging in een semester 1,8%. We zitten echter in een nieuwe context. Het inflatieniveau is niet meer te vergelijken met het tijdperk pre-2022.
Vastgoed
Inflatie doet huurprijzen zoals verwacht met 3,5% stijgen
- Bron: CIB Vlaanderen
- 11 september 2023
Aanbevolen voor jou
Meer over Vastgoed
De invloed van Donald Trump op de Belgische vastgoedsector
20 januari 2025Vertrouwen Nederlandse huizenmarkt opnieuw verbeterd
17 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam