Algemeen

Innovatieve energiewinsten in erfgoedsites

Innovatieve energiewinsten in erfgoedsites
© James Van Leuven
Kempens Landschap wil samen met de Nederlandse provincie Noord-Brabant onderzoeken hoe de energie-efficiëntie van historische gebouwcomplexen verbeterd kan worden. Daarom dienden de twee partners samen het projectvoorstel ‘Demi More’ in bij het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland. Op 8 april kreeg Kempens Landschap groen licht om dit project verder uit te werken. Als het voorstel definitief wordt goedgekeurd, kunnen enkele Vlaamse erfgoedsites rekenen op een half miljoen euro steun.

Demi More?

Eind januari 2015 diende Kempens Landschap samen met de Nederlandse provincie Noord-Brabant een projectvoorstel in bij het het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland. Het voorstel kreeg de welluidende naam ‘Demi More’ wat staat voor ‘Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives MORE’.

Demi More wil een CO2-reductie en een betere energie-efficiëntie realiseren bij demonstratieprojecten in verschillende erfgoedcomplexen in de provincie Noord-Brabant en Antwerpen. Dit door innovatieve technieken en energiebesparende maatregelen toe te passen op de gekozen erfgoedsites.

De demonstratieprojecten worden opgevolgd door een expertengroep die vanuit waarnemingen op het terrein een incentive geeft voor het uitwerken van een nieuwe BREEAM-norm, een internationale duurzaamheidsstandaard. Deze versie van de norm is specifiek bedoeld voor monumenten in Nederland en Vlaanderen.

Als demonstratieprojecten worden volgende sites ingebracht in Nederland: Franciscanenklooster in Megen (NL), de Leerfabriek in Oisterwijk (NL), de kerk in Esbeek (NL) en een langgevelboerderij in Olland (NL). Voor Vlaanderen wordt gedacht aan volgende sites: het Rangeerstation in Essen, het Hof ter Linden in Edegem en het domein Roosendael in Sint-Kat.-Waver. Bij de keuze van de sites is rekening gehouden met diverse erfgoedtypologieën, eigenaarsstatuten en gebruiksvormen.

Eerste horde genomen

Op 8 april gaf het Interreg Vlaanderen-Nederland programma groen licht voor de verdere uitwerking van het Demi More-project. Dat betekent dat het voorstel een van de uitverkoren projecten is die verder inhoudelijk en financieel mogen uitgewerkt worden.

Philippe De Backer, directeur Kempens Landschap, kijkt vol vertrouwen naar de toekomst: “Dit positief signaal van Interreg Vlaanderen-Nederland is alvast een opsteker voor de resultaatsgerichte samenwerking die Kempens Landschap en de provincie Noord-Brabant de afgelopen maanden hebben opgebouwd. We zetten nu volop in op een verdere inhoudelijke verdieping van het Demi More-project. Energie-efficiëntie is immers een actueel thema bij de herbestemming van erfgoed. We kijken alvast uit naar wat Demi More ons nog te bieden heeft.”