Vastgoed

Investeren in een gedeelde eigendom: voor- en nadelen

Investeren in een gedeelde eigendom: voor- en nadelen
Ben je op zoek naar een interessante manier om je vermogen te laten groeien en wil je liefst iets in de vastgoedsector doen? Dan moet je gedeelde eigendom absoluut eens overwegen.

Het concept is eenvoudig: je koopt een deel van een woning (bijvoorbeeld 25% of 50%) en laat iemand anders het andere deel kopen, ofwel een particulier, een zakenpartner of zelfs een vastgoedbedrijf. Door het pand dan te verhuren, verdienen jullie er een inkomen mee, dat verdeeld wordt onder de beleggers, gebaseerd op ieders procentuele bijdrage.

Klinkt simpel, toch? Maar net zoals bij andere beleggingen zijn er altijd voor- en nadelen die je op voorhand goed moet overwegen.

Hoe werkt gedeelde eigendom bij beleggen?

Gedeelde eigendom is niet alleen voor mensen die een huis willen kopen om in te wonen. Het kan ook een interessante beleggingsstrategie zijn. In plaats van meteen een volledig pand te financieren, investeer je slechts in een deel, waardoor de instapkosten lager zijn.

Als je bekend bent met de stijgende en erg dure vastgoedmarkt in Nederland, kan je begrijpen dat dit redelijk aantrekkelijk kan zijn – vooral als je net begint met beleggen in vastgoed, of als je gewoon wat meer diversificatie in je portfolio wenst, maar geen gigantische sommen kan of wil beleggen.

Gedeelde eigendom biedt dus ook mogelijkheden voor beleggers die veel succes hebben gehad in andere markten, zoals cryptocurrency. Als je je crypto vermogen wil gebruiken om in de vastgoedmarkt te stappen, is gedeelde eigendom vaak een uitstekende optie.

Verkopers staan immers meestal (nog) niet te springen om de waarde van hun pand volledig in Bitcoin of Ethereum of een andere crypto te ontvangen, maar als jij slechts, pakweg, 25% van de waarde van het huis in crypto betaalt, en je beleggings partners de overige 75% in euro, zal de interesse bij verkopers vaak veel hoger liggen.

Je kan het ook op een andere manier bekijken: cryptocurrency is tegenwoordig erg populair en de meeste munten doen het enorm goed, vooral na de verkiezingen in de Verenigde Staten. Door slim te beleggen in beloftevolle nieuwe crypto munten, zoals je kan zien in de gids van Bitcoin Magazine, kan je vaak op relatief korte termijn winst maken, die je dan kan gebruiken om te beleggen in gedeelde eigendom.

Waarom zou je gedeelde eigendom als belegging overwegen?

  1. Betaalbare start: Niet iedereen heeft een fortuin op de bank staan voor een volledige vastgoedbelegging. Met gedeelde eigendom is de initiële investering lager omdat je slechts een deel van een woning koopt.
  2. Minder grote risico's: Omdat je niet het volledige pand bezit, verdeel je de risico's. Mocht de vastgoedmarkt instorten, dan is je potentiële verlies beperkt tot jouw aandeel in de woning. Dat geeft een zekere rust, vooral voor beginnende beleggers.
  3. Flexibel groeien: Met "staircasing" kun je soms stapsgewijs je aandeel in de woning vergroten. Je koopt bijvoorbeeld eerst 25% en na een paar jaar koop je nog eens 10% extra. Op deze manier kun je je belegging uitbreiden zonder direct een enorme lening af te sluiten.
  4. Toegang tot een groeiende markt: De vastgoedmarkt in Nederland ontwikkelt zich in een snel tempo, met stijgende huizenprijzen en vaak meer vraag dan aanbod.

Hou hier wel rekening mee!

  1. Beperkte zeggenschap: Omdat je niet volledig eigenaar bent, kun je niet zomaar grote aanpassingen doen aan de woning. Wil je renoveren om de huurwaarde te verhogen? Dat kan vaak alleen met toestemming van de andere partij.
  2. Minder winst bij verkoop: De potentiële winst bij verkoop is logischerwijze beperkt tot jouw aandeel in de eigendom. Als het huis in waarde stijgt, profiteer je alleen van jouw percentage.
  3. Beperkte vastgoed keuze: Gedeelde eigendom is vaak beperkt tot specifieke projecten of locaties. Hierdoor heb je minder vrijheid om te kiezen waar je investeert. Dit kan lastig zijn als je graag inspeelt op trends in bepaalde wijken of steden.