Second Home

Investeren in een vakantiewoning: Wat moet je weten?

Investeren in een vakantiewoning: Wat moet je weten?
Vlamingen trekken er tijdens de vakantieperiodes nog altijd graag op uit. De bittere pil, de kosten dus, slikten ze vaak al maanden op voorhand. Want of je nu een bed & breakfast, hotelkamer of appartement huurt, het blijft een dure aangelegenheid. Wie overweegt om te investeren in een vakantiewoning, kan jaarlijks centen besparen en een rendement opbouwen.

Een vakantiewoning of een tweede verblijf klinkt misschien wat hoog gegrepen. En toch hoeft het niet zo duur te zijn zoals je denkt. Dankzij de ontzettend lage rentevoeten in eigen land en een daling van de woningprijzen in het buitenland, is het haalbaarder dan ooit tevoren om een tweede (vakantie)huis aan te kopen. Landen zoals Spanje, Frankrijk maar ook Portugal en Griekenland. Ruim 52 procent van de Belgen dromen van een tweede verblijf en bij voorkeur in het buitenland.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 15 en 16 februari 2025 vindt de beurs Second Home Expo in Antwerp Expo in Antwerpen plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Wie overweegt om te investeren in een vakantiewoning die gaat ook in een adem de verhuurmarkt bestuderen. Een tweede woning is pas echt financieel rendabel wanneer er sprake is van een acceptabele bezettingsgraad. Je kan een romantisch pand diep in Andalusische bergen wel zien zitten, maar weet dat het ontzettend moeilijk zal worden om het een volledig jaar te verhuren. Leegstand betekent ook verlies op jouw rendement. Meer nog dan bij een doorsneebelegging zal het zaak worden om de juiste locatie te vinden.

Voor veel Belgen is Spanje nog steeds het Mekka van de tweede (en zelfs derde of vierde) verblijven. In 2015 kochten maar liefst drieduizend Belgen een stekje in Spanje. In totaal bezitten nu ongeveer 170.000 landgenoten een verblijf in het buitenland. Frankrijk is de tweede populairste bestemming voor zij die op zoek zijn naar een buitenverblijf.

Helemaal correct is het niet, want we lieten even ons eigen land buiten beschouwing. In België zijn er zo maar eventjes 212.800 woningen geregistreerd als vakantiewoning. Het hoeft niet te verwonderen dat het leeuwendeel -iets minder dan de helft- zich aan de kust bevinden. Ook de Ardennen doen het uitstekend. Beleggers in vakantiewoningen kunnen naast de potentiële meerwaarde ook nog eens rekenen op een forfaitaire belastingaftrek van 40 procent. Uiteraard zijn er ook nog de huurinkomsten. Deze zijn zeer afhankelijk van de ligging. Een rendement van 4 tot 8 procent is echter wel haalbaar. Vanzelfsprekend staan daar ook wat kosten en taksen zoals de onroerende voorheffing en de belasting op huurinkomsten tegenover.

Opteer je toch voor de aankoop van een vakantiewoning in het buitenland, ga dan net nog iets omzichtiger te werk. Ken de eigenschappen van de plaatselijk vastgoedmarkt. Dit kan je doen door samen te werken met een plaatselijk vastgoedkantoor of met een Belgisch agentschap met ervaring in pakweg Spanje. Zij zullen je wegwijs kunnen maken in de lokale vastgoedmarkt. Probeer ook eens te horen bij andere Belgen in de streek wat hun ervaring is. Je kan vast al wat opsteken van de fouten van een ander. Leergeld die jij dan alweer niet hoeft te betalen.

Wil je geld lenen om jouw vakantiewoning in het buitenland te financieren dan kan dit op 3 manieren. Ofwel klop je aan bij een Belgische bank. Maar dat betekent dat een Belgische financiële instelling een waarborg neemt op een buitenlands pand. Niet zelden zal men vragen naar andere middelen in België die je als waarborg kan inbrengen. Een tweede optie is aankloppen bij een buitenlandse bank. Belangrijk om weten is dat je dan onderhevig bent aan de wetten van het land waar de bank gevestigd is en niet langer de Belgische wet. Zo geniet je niet langer bescherming van onze hypotheekwet. En een derde manier is een voorschot op jouw groepsverzekering. Door een inpandgeving van de reserves kan je jouw vakantiewoning in het buitenland financieren.

Wat je sowieso wel moet betalen, dat zijn belastingen. Ook een land als Spanje kent de onroerende voorheffing of de gemeentelijke belastingen. Sommige steden of gemeentes heffen een extra taks op de tweede verblijven. Informeer je dus bij de (lokale) overheid. Een tweede verblijf en de inkomsten die daaruit voortkomen moeten ook in België aangegeven worden. Goed nieuws is echter wel dat je de vastgoedbelastingen die je in het buitenland reeds betaalde mag aftrekken.