De zorg voor de publieke ruimte is van groot belang in onze samenleving. Daarom maakt de Intercommunale Leiedal, in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen, voor de Leievallei tussen Wervik en Kortrijk een beeldkwaliteitsplan op. Dergelijk plan is een sterk instrument om geleidelijk aan de Leievallei een eigen identiteit te geven. Het beeldkwaliteitsplan bevat namelijk een aantal principes en referentiebeelden voor de opbouw van het landschap en de aanleg van nieuwe groenelementen, maar ook voor nieuwe recreatieve infrastructuur. Zo introduceert het plan de inplanting van een aantal nieuwe rustpunten voor de recreant langs de Leie, waarbij de keuze viel op hout als belangrijkste materiaal. De provincie wenste alvast één rustpunt als pilootproject te realiseren, en dit op de recent geopende Laag-Vlaanderen wandelroute te Wervik. Om het rustpunt een verantwoord design te geven, werd Designregio Kortrijk vzw aangesproken.
Een logische keuze, aangezien Designregio Kortrijk vzw opteert om binnen haar projecten ook initiatieven te nemen en te ondersteunen om tot innovatieve en kwalitatieve resultaten te komen in de openbare ruimte. De zorg voor de vormgeving, duurzaamheid en ecologie zijn cruciale uitgangspunten. Voor dit project deed Designregio Kortrijk vzw, in samenwerking met de Intercommunale Leiedal en de Provincie West-Vlaanderen, beroep op Philippe Allaeys, een ontwerper die reeds jaren geselecteerd is door Design Vlaanderen.
Philippe Allaeys omschrijft zijn ontwerp als volgt: “ Voor de inplanting werd gekozen voor een plaats tussen het water en het jaagpad, op een locatie waar een kleine veldweg samenkomt met het jaagpad. Het jaagpad fungeert nu als een fiets- en wandelroute. De storende metalen vangrail werd vervangen door een houten versie die kan gebruikt worden om fietsen tegen te plaatsen. De zitbank is zo bedacht dat men er op kan zitten of liggen aan beide zijden, genieten van de waterkant of kijken naar de voorbijgangers op het pad. De belangrijkste optie is de lengte van het ontwerp om een aansluiting te krijgen met de langsrichting van de rivier en het pad. Een zitobject op deze site bezit een uitgesproken lineair karakter, het is een andere context dan een zitbank in een stadspark. Om te beantwoorden aan de eisen van duurzaamheid en ecologie werd gekozen voor een dikke houtsectie.”
Projectleiding: Designregio Kortrijk: Marc Dubois, designmeester
Projectbegeleiding Leiedal: Jiri Kloko ka, Wilfried Vandeghinste
Projectbegeleiding Provincie West-Vlaanderen: Tim Denutte
Dit project kwam ook tot stand dank zij de medewerking van de diensten van Waterwegen en Zeekanaal (WenZ) en de Stad Wervik.
De ontwerpkosten voor dit project werden gefinancierd door vzw Designregio Kortrijk. De kosten voor de realisatie werden gefinancierd door de provincie, met steun van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.
Aannemer der werken: Arbor Vitae, Reningelst (Poperinge)
De vzw Designregio Kortrijk is een samenwerkingsverband opgestart in 2005 tussen vijf partners: Stichting Interieur, VOKA-Kamer van Koophandel, de Hogeschool West-Vlaanderen / departement PIH, de Intercommunale Leiedal en de Stad Kortrijk.
Tuin
Investeren in kwalitatieve design voor de publieke ruimte
- Bron: Designregio Kortrijk
- 14 september 2009
Meer over Tuin
Wat zijn de verschillen tussen een pergola en overkapping?
15 januari 2025Sneeuw in de tuin, wat nu?
10 januari 2025Boekentip: Zakboek voor de vijvertuin
7 januari 2025De tuin inrichten voor jezelf én de kinderen
6 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam