Vastgoed

Investeren in vastgoed als particulier - waar moet je aan denken?

Investeren in vastgoed als particulier - waar moet je aan denken?
Wellicht heb je wel eens overwogen om in vastgoed te investeren, maar ben je niet zeker of dit wel mogelijk is als particulier, en hoe het precies in zijn werk kan gaan. Particulier investeren in vastgoed is zeker mogelijk, en volgens sommige ook aan te raden. Het is wel belangrijk dat je het juiste voorwerk doet en weet waar je aan begint.

Let op! Beleggen in welke vorm dan ook brengt financiële risico's met zich mee. Dat geldt ook voor investeren in vastgoed.

Waarom zou je als particulier in vastgoed investeren?

Investeren in vastgoed kan aantrekkelijk zijn, omdat het een tastbare investering betreft. Je stopt je geld letterlijk in iets fysieks, iets dat je kunt zien en aanraken. Vastgoed is, hoewel de huizenprijzen wel degelijk kunnen fluctueren, op de lange termijn ook redelijk waardevast, en met het huis als onderpand is er altijd iets om op terug te vallen.

Hoewel een crisis voor velen juist een signaal is om te besparen, kan dit juist ook het moment zijn om investeren in vastgoed te overwegen, onder andere door lagere prijzen en meer urgentie in de huizenmarkt.

Tot slot kan investeren in vastgoed zeer lucratief zijn, en is het ongetwijfeld een stuk spannender dan je spaargeld met 0% of zelfs een negatieve rente op een spaarrekening te hebben staan.

Mogelijkheden om als particulier in vastgoed te investeren

Heb je eenmaal besloten te willen investeren in vastgoed, dan komen er gelijk een hele hoop vragen en beslissingen op je af. De eerste keuze die je moet maken is of je privé of zakelijk gaat investeren.

Als privé vastgoedinvesteerder in Nederland heb je het voordeel dat inkomsten uit bijvoorbeeld huur onder bepaalde voorwaarden voor de Belastingdienst in Box 3 vallen, en daarmee minder belast worden. Als zakelijk investeerder, via bijvoorbeeld een eenmanszaak of een vastgoed commanditaire vennootschap, zullen de opbrengsten als inkomen beschouwd worden. Maar daarentegen kun je kosten aan bijvoorbeeld de hypotheekrente en onderhoud wel weer aftrekken.

Bij zowel privé als zakelijk ben je tot zekere hoogte hoofdelijk aansprakelijk voor je investering, wat zeker iets is om rekening mee te houden. De keuze tussen privé en zakelijk zal voor een groot deel bepaald worden door het afwegen van de voor- en nadelen, en van de hoeveelheid panden waarin je hoopt te investeren.

De volgende afweging is voor welk soort vastgoed je gaat. Wil je een huis of een appartement aanschaffen om deze vervolgens te verhuren? Of wil je een opknaphuis kopen, deze renoveren en voor winst zo snel mogelijk weer verkopen? Ga je juist voor land dat ontwikkeld kan worden, of voor zakelijke panden, of kijk je liever naar een vakantiewoning, die naast eigen gebruik verhuurd kan worden?

Tot slot heb je een keuze tussen direct of indirect in vastgoed investeren. Indirect loopt de investering via bijvoorbeeld een vastgoedfonds of een vastgoed crowdfunding project. Vaak ben je bij deze vormen geen tijd kwijt aan het beheren van de gebouwen, zoals onderhoud, administratie en verhuur, dit wordt door de beheerder gedaan.

Bij direct investeren steek je zelf het geld direct in het pand. Je kunt er dan trouwens alsnog voor kiezen een vastgoedbeheerder in de arm te nemen, om hier zelf niet mee bezig te hoeven zijn. Je zult hiervoor wel een deel van je rendement op de investering inleveren.

Er zijn veel opties wanneer het om investeren in vastgoed gaat, en het zal wat tijd kosten om je goed over elke mogelijkheid te (laten) informeren. Neem hier ook echt de tijd voor, zodat je met meer zekerheid een juiste beslissing voor jou neemt.

Financiering van vastgoed als particulier

Hoe financier je een investering in vastgoed? Er zijn verschillende opties om te overwegen:

  • Cash - indien je tot de gelukkigen behoort en een flink bedrag op de bank hebt staan
  • Hypotheek - ofwel een persoonlijk hypotheek (hoewel je dan wel moet kijken of er onder de voorwaarden verhuurt mag worden) of een speciale verhuur hypotheek (die over het algemeen duurder is dan een persoonlijke hypotheek)
  • Crowdfunding - net zoals dat jij kan bijdragen aan een crowdfunding vastgoedproject, kun je zelf ook deze manier inzetten om kapitaal te vergaren voor de investering
  • Privaat kapitaal - bij een degelijk netwerk kan hiermee de volledige investering opgehaald worden, echter wel tegen hogere percentages dan bijvoorbeeld een hypotheek
  • Persoonlijke lening - mogelijk voor kleinere bedragen, maar niet wanneer je al meer dan 4 panden bezit

Houd rekening met risico’s

Houd er rekening mee dat investeren in vastgoed met name vooraf een flinke tijdsinvestering zal vergen, zeker als je zoveel mogelijk risico uit de weg wilt gaan. Ga je vervolgens zelf beheren, of wellicht een woning opknappen, dan zal ook dit een grote aanspraak op je tijd maken. Win zoveel mogelijk informatie in en laat je eventueel door een specialist adviseren. Een rechtsbijstandverzekering zal geen overbodige luxe zijn.

Zorg er ook altijd voor dat je een exit strategie hebt, zodat je bij een verandering van levensomstandigheden, zoals bijvoorbeeld een scheiding of baanverlies, flexibel je particuliere vastgoedinvestering weer kan aanspreken. Ook is de markt natuurlijk nooit zeker, woningen kunnen hun waarde verliezen door economische crisis of verloedering van de buurt.

Ben je echter bereid de risico’s te aanvaarden, dan kan investeren in vastgoed zeker een mooi rendement opleveren.