Algemeen

Investeringscapaciteit daalt met half miljard bij VPB-plicht

Woningcorporaties zullen per jaar 450 miljoen euro minder in sociale woningbouw kunnen investeren als het nieuwe belastingplan met de integrale VPB-plicht van kracht wordt. Dat heeft adviesbureau PricewaterhouseCoopers berekend.

‘Corporaties zijn nu nog 50 miljoen euro kwijt aan belastingen, maar volgend jaar kan dit 500 miljoen worden. Vandaar dat ze 450 miljoen euro minder kunnen investeren’, zegt Ben Spelbos voorzitter sectorgroep woningcorporaties bij PWC in Het Financieele Dagblad van 13 november 2007.

Het adviesbureau ziet meer nadelen aan de invoering van een integrale VPB-plicht. ‘Er is onder meer geen sprake van een gelijk speelveld. Want grote vastgoedfondsen kunnen nog wel onder bepaalde voorwaarden belastingvrij in woningen beleggen, terwijl corporaties die keuze niet meer hebben.’ In een brief aan het kabinet adviseert PWC dan ook om het wetsvoorstel uit te stellen.

Ook het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), waarbij de meeste corporaties zijn aangesloten, heeft een eigen berekening gemaakt. Daaruit blijkt dat de maatregelen ervoor zorgen dat de kasstromen tot 2011 met 5 miljard euro worden beperkt. Ook zal volgens het WSW het aantal corporaties met een aanhoudend negatieve kasstroom van langer dan vijf jaar verdubbelen tot 250.
Build for Life