Vastgoed

Is Vlaanderen al volgebouwd?

Vlaanderen lijkt volgebouwd. We wonen steeds dichter op elkaar en het lijkt er soms op dat steeds meer natuur moet plaatsmaken voor bakstenen. Toch hoeven we ons nog geen zorgen te maken: de extra ruimte die nodig is om de stijgende bevolking op te vangen, is sedert de jaren 80 en 90 sterk gedaald. Vlaanderen zal dus niet volgebouwd zijn tegen 2050: de 16,5 procent van de Vlaamse oppervlakte die bestemd is voor wonen volstaat om de bevolkingsgroei op te vangen.

Steeds minder ruimte nodig om te wonen

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw is er steeds minder ruimte nodig om te wonen. Daar waar in de jaren 80 en 90 nog jaarlijks bijna 50 km² extra in gebruik werd genomen om te wonen, was dat in 2010 nog maar 23 km². Dat komt vooral omdat er steeds meer appartementen gebouwd worden en omdat de gemiddelde perceeloppervlakte kleiner wordt. Deze trend zal zich de komende jaren waarschijnlijk voortzetten, zodat de voorziene oppervlakte voor wonen groot genoeg moet zijn om de behoefte op te vangen.

Meer appartementen, kleinere percelen

De Vlaamse bevolking groeit snel, waardoor er steeds meer nood is aan woonruimte. De bouwsector lost dit op door enerzijds een steeds groter aandeel aan appartementen te bouwen en anderzijds door huizen op een kleinere oppervlakte te bouwen. Het aandeel appartementen bij nieuwe woongelegenheden bedroeg 58 procent in 2013 ten opzichte van slechts 35 procent in 1996. Tegelijkertijd zijn de huidige verkavelingsprojecten overwegend twee- en driegevelwoningen, en is de gemiddelde oppervlakte van die verkavelingen gedaald tot 3 are.

Vlaanderen zal niet volgebouwd zijn tegen 2050

Bovenstaande trends, die zich naar alle verwachtingen zullen doorzetten de komende jaren, maken dat de voorziene 16,5 procent van de totale Vlaamse oppervlakte voor wonen voldoende moet zijn. De traditionele lintbebouwing geeft de indruk dat Vlaanderen al volgebouwd is, maar niets is minder waar! Vandaag maken bouwbedrijven veel efficiënter gebruik van de ruimte dan voordien.