De Belgische huizenmarkt is niet overgewaardeerd. Dat zegt de Confederatie Bouw in reactie op de OESO-cijfers waarover de pers vandaag bericht. Volgens de OESE zou onze huizenmarkt een overwaardering kennen van niet minder dan 49% (!) wat de realiteit in ons land totaal ontkent. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Te pas en te onpas lezen wij berichten over de vermeende overwaardering van onze huizenmarkt terwijl de realiteit deze beweringen duidelijk tegenspreken. België heeft net een van de meest stabiele huizenmarkten van Europa.”
Het OESO-cijfer is heel theoretisch in die zin dat het enkel de vergelijking maakt met de huizenprijzen en het beschikbare inkomen of de huurprijzen. Er zijn natuurlijk meer factoren die de waarde van onze woningen bepalen. In de eerste plaats wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod. En in ons land zijn de demografische evoluties van die aard dat de vraag in de komende jaren zeker ondersteund zal worden. Volgens gegevens van het Federaal Planbureau zal de Belgische bevolking stijgen van 11,0 miljoen inwoners in 2012 tot 12,1 miljoen inwoners in 2030 en 12,7 miljoen inwoners in 2060. Dat is een toename van 9,5 % tegen 2030 en van 15,5 % tegen 2060.
Ook staat er nog steeds een recordbedrag op de Belgische spaarrekeningen, geld dat vaak wordt aangewend bij de aankoop of bouw van een woning. Het aantal wanbetalers van hypothecaire kredieten blijft in ons land met 1,67% relatief laag. De schuldenlast van de Belgische gezinnen bedraagt 55% van het BBP en dat is minder dan het Europese gemiddelde van 65%. Ons land kende gelukkig niet de fiscale innovaties voor het verwerven van een woning zoals in Nederland, Ierland of Spanje. En niet minder dan 7 op de 10 Belgen is eigenaar van een woning, wat ook de vergelijking met de huurmarkt van de OESO op losse schroeven zet. Al deze gegevens maken van België een zeer stabiele huizenmarkt.
De meest recente cijfers van de FOD Economie bewijzen dit ook: een woning kost in het eerste semester van 2013 gemiddeld 2,2% meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. In crisistijd is dat een zeer gezonde evolutie. Vastgoedbubbels worden gekenmerkt door plotse enorme prijsstijgingen, wat in België niet het geval is geweest de laatste jaren (zie grafiek).
Robert de Mûelenaere: “Een eigen huis wordt in België – terecht – gezien als de vierde pijler van ons pensioen. Steeds meer gezinnen zullen in de komende jaren op zoek gaan naar een woning. Dat gegeven maakt bouwinvesteringen in ons land waardevast. Laten we er dus voor zorgen dat we het voor zoveel mogelijk mensen mogelijk maken om een woning te verwerven.”
Aanbevolen voor jou
Meer over Vastgoed
Huis huren in Vlaanderen kost voor het eerst meer dan 1.000 euro
15 januari 2025Een appartement huren in Amsterdam kost 2.100 euro per maand
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam