Vastgoed

Is de vraagprijs bindend bij verhuur van een woning?

Bij een woning die te koop staat, wordt in de regel de vraagprijs vermeld. Nochtans heeft deze vraagprijs geen enkele juridische waarde. Het is louter een ‘uitnodiging tot onderhandelen’. Je kunt er dus niet zomaar van uitgaan dat als je deze vraagprijs biedt, de koop dan per definitie gesloten is. Maar hoe zit het met de huurprijs die iemand afficheert? Is die bindend? kun je kandidaten tegen elkaar laten opbieden?

Verplichte affichage van de vraagprijs

Sinds 2007 moeten verhuurders zowel de huurprijs als de kosten voor de gemeenschappelijke lasten in hun immozoekertjes vermelden. Die verplichting is er gekomen om te vermijden dat verhuurders hun prijs mondeling nog zouden optrekken om kandidaat-huurders die hen niet bevallen af te schepen. Verhuurders die de vraagprijs niet bekendmaken, riskeren een boete tussen de 50 en de 200 euro.

Desondanks bestaat er onzekerheid over hoe bindend deze vraagprijs is. Heel wat rechtsgeleerden zijn namelijk van mening dat de huurprijs tijdens de onderhandelingen tussen de verhuurder en de kandidaat-huurders nog aangepast kan worden. In veel gevallen is de uiteindelijke huurprijs dan ook hoger of lager dan de vraagprijs in het zoekertje.

Geen veiling

Katelijne D’Hauwers van de Verenigde Eigenaars benadrukt dat er geen reglement bestaat dat verhuurders verbiedt om af te wijken van de gepubliceerde vraagprijs. Ze voegt er wel aan toe dat het uitzonderlijk is dat de uiteindelijke huurprijs hoger is dan de geafficheerde.

Als er zich meerdere geïnteresseerden aanbieden, zou een verhuurder in principe dus de kandidaat-huurders tegen elkaar kunnen laten opbieden, maar zo’n ‘veiling’ ligt moeilijk. Wel is het mogelijk om ze elk apart een bod te laten uitbrengen en dan pas een keuze te maken.

Niet discrimineren

Een verhuurder heeft de vrijheid om de woning te verhuren aan wie hij wil. Je bent dus niet verplicht om een huurcontract af te sluiten met degene die de hoogste prijs biedt als je bij een andere kandidaat een beter gevoel hebt. Wel moet je erover waken dat je bij je keuze niet discrimineert op basis van nationaliteit, religie en dergelijke.