Algemeen

Is een bouwkundige keuring verplicht of niet?

Is een bouwkundige keuring verplicht of niet?
Elk huis heeft zijn verborgen gebreken. Over het algemeen geldt: hoe ouder de woning, hoe groter de kans op verborgen gebreken. Als koper wil je uiteraard niet te maken krijgen met onaangename verrassingen, daarom is een bouwkundige keuring laten uitvoeren een verstandige keuze.

Een bouwkundige keuring maakt de huidige technische en onderhoudsstaat van de woning inzichtelijk. Na de de inspectie op locatie ontvang je een bouwkundig rapport dat jou én je hypotheekverstrekker meer zekerheid geeft over de huidige staat van de woning. Dat geeft een prettig gevoel. Wist je trouwens dat een bouwkundige keuring in sommige gevallen verplicht is? Lees hieronder in welke situaties er een verplichting geldt.

Wanneer is een bouwkundige keuring verplicht?

Een bouwkundige keuring is een visuele inspectie van de woning door een bouwkundig ingenieur. Hierbij wordt de huidige staat van diverse bouwkundige elementen beoordeelt. Zo wordt er onder andere gekeken naar kozijnen, dakbedekking, dakbeschot, vloeren, voegwerk, ramen, riolering, elektra en de fundering. Daarnaast controleert hij ook op de mogelijke aanwezigheid van asbest of koolmonoxide.

Met name bij het kopen van een oudere woning wordt vaak een bouwkundige keuring geadviseerd. De kans op achterstallig onderhoud is weliswaar groter. Echter heeft een woning vanaf de oplevering onderhoud nodig, waardoor ook nieuwere woningen achterstallig onderhoud of verborgen gebreken kunnen hebben.

Een bouwkundige keuring is in veel gevallen bij het aanvragen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie verplicht. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de taxateur achterstallig onderhoud ontdekt tijdens het uitvoeren van de taxatie. Een bouwkundig rapport geeft de hypotheekverstrekker in deze situatie meer zekerheid, doordat de grootte van de onderhoudskosten in relatie met de koopsom inzichtelijk gemaakt zijn.

Waarom kiezen voor een bouwkundig rapport?

Zowel verkoper als koper mag een bouwkundige keuring laten uitvoeren bij verkoop of aankoop van een woning. Als verkopers een bouwkundige keuring aanvragen biedt twee voordelen, namelijk: voldoen aan de wettelijke mededelingsplicht en de verkoper vertrouwen geven.

Toch is het gebruikelijker om als koper een bouwkundige keuring aan te vragen. Een bouwkundig rapport kan je inzetten tijdens de onderhandelingen om de koopsom terug te dringen op basis van verborgen gebreken of achterstallig onderhoud. Ook is het mogelijk om een bouwkundige keuring mee te nemen in de ontbindende voorwaarden. Als uit het bouwkundig rapport blijkt dat achterstallig onderhoud of het herstellen van gebreken meer gaat kosten dan afgesproken, mag je als koper de koopovereenkomst ontbinden.

Overtuigd om een bouwkundige keuring uit te laten voeren? Kies voor meer zekerheid bij aankoop van een woning en schakel Huiskeur in om een bouwkundig rapport op te stellen.