Vastgoed

Is een huis kopen op lijfrente interessant?

Als je een huis wil kopen, dien je meestal een hypothecaire lening af te sluiten en wordt je daarna meteen eigenaar van het pand. Een huis kopen op lijfrente werkt helemaal anders: de verkoper krijgt maandelijks een rente uitbetaald en geniet levenslang van het vruchtgebruik van zijn woning. De koper moet het kopen van een huis op lijfrente eerder als belegging op lange termijn zien. Als de verkoper vroeg overlijdt, kan de koper op deze manier immers zeer goedkoop een huis kopen. Maar is het allemaal zo eenvoudig? Hoe werkt een huis kopen op lijfrente nu precies en wat zijn de voor- en nadelen ervan voor de koper en verkoper?

Hoe werkt kopen op lijfrente?
Het principe van een huis kopen op lijfrente is eigenlijk erg eenvoudig. De koper wordt na de officiële overeenkomst met de verkoper niet meteen eigenaar van het pand en hoeft ook het volledige bedrag van de woning niet onmiddellijk te betalen aan de eigenaar. De koper van een woning op lijfrente verbindt er zich toe maandelijks een vast bedrag aan de verkoper te betalen, totdat deze overlijdt. De verkoper krijgt in ruil het vruchtgebruik van de woning en kan in de woning blijven.

Hoe wordt de lijfrente berekend?
Hoeveel lijfrente de koper maandelijks aan de verkoper zal moeten betalen, hangt van verschillende factoren af. Onder meer de levensverwachting van de verkoper, de waarde van het pand en het toegepast opbrengstpercentage (meestal 6%) bepalen het bedrag van de lijfrente.

Meestal wordt de lijfrente gevestigd op het hoofd van één persoon, maar de lijfrente kan even goed gevestigd worden op twee personen. Als er in dit laatste geval één van beide personen overlijdt, kan de rente wegvallen of gedeeltelijk overgedragen worden aan de overlevende. Het spreekt voor zich dat deze zaken van tevoren goed vastgelegd moeten worden bij de notaris.

Bij de verkoop van een huis op lijfrente, wordt in de meeste gevallen reeds een gedeelte van de totale verkoopsom betaald bij de ondertekening van het verkoopcontract. Hoe hoger dit reeds betaalde bedrag, hoe lager de maandelijkse lijfrente.

Voor- en nadelen van lijfrente voor de koper
Je kan als koper van een huis op lijfrente een gouden zaak doen. Als de verkoper vroeg overlijdt, zal je immers weinig voor het huis betalen. Wordt de verkoper echter 100 jaar, zal je beslist te veel betalen. Het kopen van een huis op lijfrente is daarom vaak een luguber gokspel: hoe vroeger de verkoper sterft, hoe voordeliger de koper er vanaf komt. Het gezegde “De ene zijn dood is de ander zijn brood” is hier dan ook zeer toepasselijk. De koper heeft bovendien als voordeel dat hij voor de aankoop van vastgoed geen hypothecaire lening hoeft af te sluiten.

Minder voordelig voor de koper is dat de betaalde lijfrente niet fiscaal aftrekbaar is en dat hij moet instaan voor grote herstellingswerken van de woning, ook al woont de verkoper nog in het huis.

Voor- en nadelen van lijfrente voor de verkoper
De verkoper is via de verkoop van zijn huis op lijfrente zeker van een gegarandeerd levenslang inkomen. De verkoper hoeft er dus niet voor te vrezen dat hij z’n geld zal opspenderen. De lijfrente die hij maandelijks ontvangt is niet fiscaal belastbaar en moet dus niet bij de belastingen aangegeven te worden. Daarnaast kan de verkoper tot z’n dood zelf in het huis blijven wonen of het verhuren en is hij enkel verantwoordelijk voor de kleine onderhoudswerken.

Als de verkoper vroeg sterft, krijg hij daarentegen wel minder betaald dan het huis waard is.