Woonleningen

Is een negatieve rente op woonleningen mogelijk?

Geld krijgen voor je hypothecaire lening in plaats van ervoor te betalen. Het klinkt vreemd, maar volgens de ombudsdienst van de financiële sector moet het mogelijk zijn. Bij leningen met een variabele rente waarbij de intrestvoet wordt aangepast is negatieve rente namelijk niet uitgesloten. En die rente moet daadwerkelijk uitbetaald worden aan de kredietnemer, vindt ook minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).

Sterk gedaalde rentevoeten

Als je een krediet afsluit met een vaste rente moet je gedurende de volledige looptijd van de lening maandelijks hetzelfde bedrag aflossen. Maar als je voor een variabele rente kiest, kan het af te lossen bedrag zowel stijgen als dalen, afhankelijk van het algemene rentepeil.

De voorbije jaren zijn de rentevoeten zodanig gedaald dat sommige mensen die kozen voor een krediet met variabele rente helemaal geen intresten meer moeten betalen. Voor een beperkte groep is er zelfs sprake van negatieve rente. In principe zou dit betekenen dat de kredietnemers niet meer het volledige kapitaal zouden moeten aflossen.

Banken houden het been stijf

Vandaag staat in de meeste hypotheekcontracten vermeld dat de rente op een lening voor een woning nooit onder nul kan zakken. Vroeger was dat niet het geval, waardoor negatieve rente in principe mogelijk is.

Toch wordt deze negatieve rente momenteel niet uitbetaald. Belfius verwijst hiervoor naar een clausule in haar algemene voorwaarden en AXA stelt, geruggensteund door de Beroepsvereniging van het Krediet, dat kredieten altijd volledig terugbetaald moeten worden.

“Bijzondere voorwaarden hebben voorrang”

De ombudsdienst van de financiële sector ziet dit anders. Volgens deze dienst primeren bij leenovereenkomsten de bijzondere voorwaarden op de algemene voorwaarden. En volgens de bijzondere voorwaarden kunnen rentevoeten onbeperkt dalen, ook onder nul.

Minister Peeters schaart zich achter de zienswijze van de ombudsdienst. “Het is een algemeen rechtsprincipe dat bij tegenstrijdigheden de bijzondere voorwaarden voorrang hebben op de algemene”, zo antwoordde hij op een parlementaire vraag over de kwestie.