Verbouwen

Is een offerte met digitale handtekening een geldige overeenkomst?

Is een offerte met digitale handtekening een geldige overeenkomst?
Willen mensen hun woning laten verbouwen, dan is het altijd aan te raden meerdere offertes aan te vragen. Zo kun ze goed vergelijken welk werk er wordt geleverd voor welke prijs. Is een keuze gemaakt voor een bepaalde aannemer, dan is het belangrijk dat de offerte door zowel de klant als de aannemer ondertekend wordt. Hoewel een mondelinge overeenkomst ook rechtsgeldig kan zijn, is in de offerte vastgelegd wat de rechten en plichten zijn van alle partijen. Dit geeft beide partijen zekerheid, en kan vervelende geschillen voorkomen. Tegenwoordig kun je een document van een digitale handtekening voorzien. Maar is deze rechtsgeldig, of moet er echt een handtekening met pen worden geplaatst?

Diverse manieren om een offerte te ondertekenen

Gaan klanten akkoord met een offerte en moeten beide partijen deze ondertekenen, dan is dat mogelijk op diverse manieren. Eerder was het gebruikelijk dat de aannemer langs kwam met de offerte, en beide partijen die tegelijkertijd ondertekenden. Tijdrovend voor zowel de klant als de aannemer.

Digitalisering heeft de afgelopen decennia gezorgd voor nieuwe opties. Zo werd bijvoorbeeld ook een elektronische handtekening mogelijk. Hierbij werd een offerte door een partij ondertekend en gescand, en vervolgens naar de andere partij gestuurd (door middel van fax of mail) om te laten ondertekenen. Hoewel dit al heel wat reistijd kan schelen, is het wel nog enigszins omslachtig. Het document moet immers meerdere keren worden geprint en ondertekend, en wordt op diverse plekken bewaard.

Tegenwoordig is er een veel eenvoudigere manier: digitaal ondertekenen. Met een digitale handtekening kunnen beide partijen online aangeven akkoord te gaan met een offerte. En ja, deze heeft dezelfde rechtsgevolgen als een handgeschreven of elektronische handtekening.

Hoe werkt een digitale handtekening?

In een paar stappen kun je een offerte van digitale handtekeningen laten voorzien. Het werkt gemakkelijk en snel, zowel voor de klant als voor de aannemer. Via een daarvoor bestemd portaal zoals een website of app kun je het document uploaden, zoals een Word- of Pdf-bestand. Vervolgens voeg je de contractpartijen toe die de offerte dienen te ondertekenen, en verstuur je het document. Om zeker te weten dat de juiste personen de offerte tekenen, vindt er vervolgens verificatie plaats van de ondertekenaars. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door middel van sms of iDin, een online identificatie via je bank. Tot slot ontvangen beide partijen het ondertekende document retour. Omdat het document al digitaal is, is het gemakkelijk op te slaan. Er is geen overbodige papieren boekhouding meer nodig dus.