Gevaren van houtverbranding voor de gezondheid
Bij het stoken van hout komt rook vrij, die schadelijke stoffen bevat zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK's) en koolmonoxide. Vooral fijnstofdeeltjes vormen een risico, omdat ze diep in de longen kunnen doordringen. Bijna 25% van alle fijnstof in de lucht wordt veroorzaakt door houtverbranding. Het inademen van deze deeltjes kan leiden tot gezondheidsklachten zoals kortademigheid, luchtwegproblemen en zelfs aandoeningen aan hart en bloedvaten. Het is belangrijk om deze gezondheidsrisico's mee te nemen bij het overwegen van een open haard of houtkachel.Impact op het klimaat en milieu
Houtverbranding draagt ook bij aan klimaatverandering. Bij het verbranden van hout komt CO₂ vrij, een broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Bovendien is houtverbranding vaak inefficiënt. Bij een open haard gaat maar liefst 90% van de warmte verloren door de schoorsteen, en bij een traditionele houtkachel is dit ongeveer 35%. Dit maakt houtverbranding allesbehalve duurzaam.Hoewel hout als 'klimaatneutraal' wordt beschouwd als het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, duurt het tientallen jaren voordat nieuw aangeplante bomen de vrijgekomen CO₂ weer hebben opgenomen. Dit maakt het gebruik van hout als brandstof niet zonder meer klimaatvriendelijk.
Alternatieven voor houtkachels en open haarden
Wil je toch hout blijven stoken, dan is een ecodesign houtkachel de minst schadelijke optie. Hoewel ook deze kachels vervuilend zijn, voldoen ze aan strengere normen en zijn ze minder belastend voor het milieu dan traditionele houtkachels. Pelletkachels zijn een andere optie; ze stoten minder schadelijke stoffen uit, maar dit geldt alleen als ze efficiënt worden gebruikt en niet als aanvulling op een bestaande haard of kachel.Voor een écht milieuvriendelijke manier van verwarmen is een warmtepomp de beste keuze. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit en stoot geen schadelijke stoffen uit. Dit maakt het de meest duurzame en minst belastende optie voor het milieu.