Vastgoed

Is een woonkrediet als alleenstaande mogelijk?

Ben je net gescheiden of ga je als vrijgevochten single door het leven en wil je een huis of appartement kopen? Dan zal je je ongetwijfeld wel eens afgevraagd hebben of het wel mogelijk is om als alleenstaande een hypothecaire lening te krijgen. Je moet namelijk de afbetaling van je lening en alle kosten op je eentje dragen…

Uit verschillende studies blijkt dat het aantal alleenstaanden dat een hypothecaire lening aanvraagt elk jaar toeneemt. In 2012 was bijvoorbeeld één derde van de aanvragen voor woningkredieten afkomstig van alleenstaanden. Het jaar daarvoor was dat nog maar één vierde.

Wat opvalt bij alleenstaanden, is dat ze minder kiezen voor een te renoveren woning dan koppels, en eerder lenen voor de aankoop van een appartement dan een huis. Het gemiddeld kredietbedrag van een alleenstaande bedraagt 115.000 euro, terwijl koppels gemiddeld 135.000 lenen.

Hoeveel kan je als alleenstaande lenen?

Het groeiend aantal alleenstaanden met een woonkrediet bewijst dat het als alleenstaande dus perfect mogelijk is om een hypothecaire lening aan te gaan. Maar hoeveel kan of mag je lenen als alleenstaande?

Het antwoord op die vraag hangt af van je inkomen, de gewenste duur van de lening en welke eisen je aan jezelf stelt. Wil je bijvoorbeeld een lening met een looptijd van 20 jaar, zal je maandelijks meer moeten afbetalen dan wanneer je kiest voor een lening met een looptijd van 30 jaar. Anderzijds kan iemand met een lening met een looptijd van 30 jaar misschien meer reizen, uit eten gaan, etc., omdat de maandelijkse afbetaalsom dan kleiner is.

Om het maximum bedrag van je maandelijkse afbetaling te berekenen, doe je best beroep op de 1/3 regel. Deze regel bepaalt dat er maximum 1/3 van je maandelijks inkomen naar de afbetaling van je lening mag gaan. Wat overblijft van je inkomen dient om de maandelijkse rekeningen en leefkosten te betalen.

Een waarborg inbrengen

Om als alleenstaande gemakkelijker een hypothecaire lening te krijgen, kan je een waarborg inbrengen. Die waarborg kan bijvoorbeeld bestaan uit een spaartegoed dat je gebruikt om een deel van de lening te financieren. Als het onroerend goed meer waard is dan het ontleende bedrag, kan je dat eveneens als waarborg gebruiken. Het is tevens mogelijk om aan ouders te vragen om borg te staan voor de lening.

Kiezen voor een sociale lening

Als je als alleenstaande een woning of appartement wil kopen, is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een sociale lening. Daarvoor kan je onder meer terecht bij de VMSW voor een Vlaamse woonlening of het Vlaams Woningsfonds (tenminste 1 kind ten laste).