Algemeen

Is uw huis of bedrijf al hartveilig?

Is uw huis of bedrijf al hartveilig?
Je leest ze soms die verschrikkelijke verhalen van mensen met een hartstilstand die overlijden omdat ze niet tijdig geholpen konden worden. Of verhalen van recreatieve sporters die hartklachten krijgen of geconfronteerd worden met hartfalen. Dit is veelal ten gevolgen van een veel te snelle hartslag, een onregelmatige hartslag of een hartstilstand. Uw leven, het leven van een vriend, teamgenoot of collega kan gered worden door een simpele elektronische schok van een defibrillator. Ontdek hoe u thuis en in uw bedrijf levens kan redden!

Red een leven met een AED! … een wat?

AED is de afkorting voor geAutomatiseerde Externe Defibrillator.

Een AED is een draagbaar medisch toestel dat een elektrische schok aan het hart kan toedienen in geval van levensbedreigende hartritmestoornissen. De eerste instructies zullen altijd zijn de hulpdiensten te alarmeren en de borstkas van het slachtoffer te ontbloten. Daarna dient de hulpverlener twee zelfklevende elektroden op de borstkas aan te brengen op de manier die duidelijk wordt afgebeeld op de elektroden of de AED.

Wanneer deze elektroden zijn aangebracht, zal het AED-toestel automatisch beginnen aan een analyse van het hartritme en daarna beslissen of een elektrische schok noodzakelijk is. De defibrillator zal immers altijd volledig autonoom bepalen of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Indien dit niet het geval is, zal het toestel in geen enkel geval een schok geven.

Het AED-toestel geeft gesproken instructies en leidt zo de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem overnemen.

Hier meer info over de defibrillator van CardioService.

Red een leven met een AED

Waarom een AED nodig?

Elke dag krijgen 30 mensen in België een hartstilstand. Jaarlijks komt dit neer op 10 000 à 15 000 Belgen die een hartstilstand krijgen. Dat wil zeggen dat u liefst 13 keer meer kans heeft om hiervan het slachtoffer te worden dan om te sterven in een verkeersongeluk.

Aangezien de gemiddelde interventietijd van de hulpdiensten in België rond de 12 minuten ligt, overleeft slechts 5 à 10 % dit. Het gebruik van een AED kan het verschil betekenen tussen leven of dood.

Met een defibrillator in de buurt geeft u zichzelf en uw werkgevers een veiliger en geruster gevoel. Het geeft ook aan dat u preventief werkt en zo een veilige thuis- of werkomgeving creërt.

overlevingskans hartstilstand

Een hartveilige omgeving

Als manager van een bedrijf of voorzitter van een sportclub of eender welke vereniging draagt u verantwoordelijkheid over het reilen en zeilen binnen uw bedrijf of organisatie.

Zo zijn werkgevers wettelijk verplicht voor een veilige werkomgeving te zorgen. Als een werkgever met verantwoordelijkheidszin AED’s in het bedrijf laat plaatsen, geeft hij daarmee ook blijk van bijzondere waardering voor zijn personeel. Veel mensen kennen trouwens mensen in hun omgeving die een hartstilstand hebben gehad. Het besef dat zij voortaan zelf kunnen ingrijpen, kan zeer motiverend werken.

In een sportclub wordt een gelijkaardige signaal overgedragen naar je leden, bezoekers en potentiële leden: hier zit je goed, hier zit je veilig!

Red een leven met een AED

Een AED: tal van voordelen

  • Volkomen veilig in gebruik
  • Inzetbaar voor zowel kinderen als volwassenen
  • Iedereen kan het toestel eenvoudig bedienen
  • Duidelijke begeleiding doorheen het reanimatieproces
  • Keuze tussen huren of kopen
  • In de huurpakketten zit steeds onderhoud inbegrepen net zoals een verzekering tegen schade en diefstal.
Vanaf 1 euro per dag kunt u een AED huren. Heeft u zelf hartproblemen, dan is dit een handig toestel om in de buurt te hebben, je weet maar nooit. Baat u een zaak uit waar veel mensen komen, dan kunt u best ook een AED aanschaffen om uw klanten meteen de nodige hulp te verschaffen. Het zal uw imago niet schaden, integendeel. Meer informatie over een AED huren of kopen, vindt u hier.