Isolatie

IsoBouw maakt piepschuim onbrandbaar

IsoBouw heeft geëxpandeerd polystyreen ontwikkeld dat onbrandbaar is. Het bedrijf spreekt van een revolutionaire vinding op het gebied van isolatiemateriaal voor de bouw. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. IsoBouw denkt met het product Xire op den duur 15 procent van de isolatiemarkt in handen te kunnen krijgen.

Xire is vooral bedoeld voor toepassing in fabrieken, kantoren, ziekenhuizen en andere grote gebouwen waar verzekeraars hoge eisen aan de brandveiligheid stellen. IsoBouw start binnenkort met de productie.

Het bedrijf heeft vijf jaar in stilte aan de uitvinding gewerkt. Dat gebeurde in een klein laboratorium in de fabriek, waar slechts een select groepje technici binnen mocht. Zelfs het eigen personeel wist tot vorige week maandag niet van de vinding.

Directeur Kemperman zegt dat Xire gebaseerd is op het samengaan van gewoon geëxpandeerd polystyreen en zand in een bepaalde wateroplossing. Met die vloeistof wordt een hard laagje aangebracht op de polystyreenkorrels die in het productieproces omgevormd worden tot piepschuimplaten.

Gewoon piepschuim smelt als het in contact komt met vuur. Xire blijft intact en hard, zelfs als er een vlam van 1000 graden op gericht wordt. Er ontstaat hooguit een schroeivlek. Er komen volgens IsoBouw ook geen giftige stoffen vrij. Net als gewone polystyreen is Xire gemakkelijk te zagen en bruikbaar in allerlei vormen, aldus de krant.

Behalve in de bouw kan Xire gebruikt worden voor brandwerende systemen, bekleding van opslagtanks, isolatie van pijpleidingen en ontluchtingskokers. Na de zomer verschijnt Xire op de markt. Eerst in Nederland, daarna in de rest van Europa.