Algemeen

Isoleer eerst je lichaam, en dan de rest

Vandaag, 13 februari trekken heel wat leerlingen een extra dikke trui aan, gaat de verwarming in scholen een graadje lager en nemen jongeren deel aan heel wat ludieke en educatieve acties. Doel is jongeren bewust te maken van energieverspilling en de wereldwijde opwarming van de aarde. Een lovenswaardig initiatief. Maar minder energieverbruik of verstandig omspringen met energie betekent niet dat de Vlaming moet inleveren aan comfort. Investeringen om woningen, scholen en gebouwen efficiënter te isoleren en verwarmen, leveren winst op voor milieu én portemonnee en bieden ook meer comfort.

Bijna 10 jaar geleden, op 16 februari 2005 trad het Kyoto-protocol in werking. Daarmee verplichtten landen zich ertoe wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De dikketruiendag startte als symbolische actie om dit verdrag onder de aandacht te brengen en is uitgegroeid tot een vaste waarde in scholen. De initiatiefnemers van dikketruiendag berekenden dat wie de thermostaat een graadje later zet, 7% minder stookkosten zou hebben.

Maar niet alleen jongeren, steeds meer mensen worden zich bewust van het belang van energiebesparende maatregelen zoals dak, gevel en vloer isoleren maar ook de ramen vervangen door hoogrendementsglas doet het energieverbruik opmerkelijk dalen. Een woning die goed geïsoleerd is, biedt een pak meer wooncomfort, brengt een fikse besparing op de energiefactuur en je hebt geen dikke trui nodig om toch te genieten van huiselijke warmte.

Wie zijn woning isoleert, kan bovendien nu nog genieten van aantrekkelijke premies. Zo is er nu de extra hoge combipremie voor wie zowel muren als ramen aanpakt. “Als de eigenaars van een halfopen bebouwing zowel buitenisolatie aanbrengen als super isolerende beglazing installeren, betekent dit een premie van zowat 3600 euro, afhankelijk van de muuroppervlakte”, volgens Mieke Bonnarens, energieconsulente van Bouwunie. Verder is er ook de belastingvermindering dakisolatie die dit jaar blijft bestaan maar die in 2016 afgebouwd zou worden. Dit jaar krijgt wie dakisolatiewerken laat uitvoeren door een aannemer een belastingvermindering van 30% met een maximum van 3.050 euro. En heel wat mensen kunnen een lening van slechts 2% krijgen voor een aantal energiebesparende maatregelen. Het gaat om een maximum van 10.000 euro, terug te betalen op 5 jaar tijd. Voor sommige doelgroepen zijn deze leningen zelfs renteloos.

Een extra reden om nu in actie te schieten, is de dakisolatienorm die in voege is getreden op 1 januari 2015. Die norm bepaalt dat elke eengezinswoning, appartement of studio tegen uiterlijk 2020 een geïsoleerd dak of zoldervloer moet hebben. Dit geldt zowel voor huurwoningen als voor woningen die door de eigenaar zelf bewoond worden. Voor wie geen 3 tot 4 centimeter isolatie aangebracht heeft, kan de wooninspectie strafpunten opleggen. “In 2015 krijg je 3 strafpunten als je woning niet geïsoleerd is, als je in 2020 nog steeds geen dakisolatie hebt, kan je woning ongeschikt verklaard worden”, waarschuwt energieconsulent Mieke Bonnarens.